Iohannis și alți lideri ai lumii cer un tratat cu scopul de a ne pregăti pentru o nouă pandemie

Publicat: 31 mart. 2021, 12:30, de Andreea Borcilă, în Internațional , ? cititori
Iohannis și alți lideri ai lumii cer un tratat cu scopul de a ne pregăti pentru o nouă pandemie
klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis și alți 23 de lideri mondiali, alături de șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, au semnat un apel în care cer un tratat cu scopul de a pregăti lumea pentru o nouă pandemie, conform presei străine.

Apelul, susținut printre alții de Iohannis, cancelara Germaniei, Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Boris Johnson, de lideri africani, precum președintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, sau sud-americani, precum președintele republicii Chile, Sebastián Piñera, și asiatici, precum președintele Indoneziei, Joko Widodo, subliniază că actuala pandemie a arătat că „nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu va fi în siguranță”, scrie BBC, citat de Libertatea.ro.

Liderii descriu pandemia drept „cea mai mare amenințare la adresa comunității globale din anii 1940” și spun că un acord precum cel încheiat după finalul celui de-al Doilea Război Mondial este necesar.

În timp ce COVID-19 „profită de slăbiciunile şi diviziunile noastre”, „un astfel de angajament colectiv reînnoit ar fi un pas important în consolidarea pregătirii pentru pandemii la cel mai înalt nivel politic”, menționează apelul.

„Vor exista alte pandemii şi alte urgenţe sanitare de mare amploare. Niciun guvern sau organism multilateral nu poate face faţă acestei ameninţări de unul singur”, susţin semnatarii articolului.

Citește și: