Ajutorul în gospodărie poate fi recunoscut oficial și în România. Care sunt beneficiile „prestatorului casnic”

Publicat: 02 mart. 2022, 09:59, de Puterea.ro, în SOCIAL , ? cititori
Ajutorul în gospodărie poate fi recunoscut oficial și în România. Care sunt beneficiile „prestatorului casnic”

Printre priectele de lege ce ar putea fi adoptate în ședința de Guvern de miercuri se numără și un „Proiect de lege privind reglementarea activității prestatorului casnic”, ce ar urma să reglementeze modul în care persoanele fizice pot desfășura activități casnice. Remunerarea lor s-ar face însă exclusiv în tichete de activități casnice iar gospodăriile în care pot lucra nu trebuie să fie ale rudelor.

Conform proiectului aflat pe masa Guvernului, activitate casnică este considerată activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de o persoană fizică în legătură strictă cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a unei persoane singure, care nu este reglementată prin lege specială.

Prestatorul casnic este persoana care poate să desfășoare activități casnice ocazionale într-una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remunerații acordate exclusiv sub formă de tichete de activități casnice. Beneficiar casnic va fi persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfășoară activități casnice.

Cât privește tichetul de activități casnice, el va fi un bon valoric destinat remunerării activităților casnice desfăşurate de către prestatorul casnic. Gospodăria este definită drept totalitatea bunurilor imobile constând în clădirile cu destinație de locuință, anexele acestora, precum și curțile și grădinile aferente acestora.

Activitatea casnică trebuie să se desfășoare de cei care au minimum 16 ani, în gospodăria beneficiarului casnic iar prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic. Ea se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.

Prestatorul casnic are dreptul la remunerație pentru activitatea prestată, acordată exclusiv în tichete de activități casnice.

Tichetul de activităţi casnice se achiziţionează de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, de la punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice, ce va fi accesibilă de pe dispozitive diferite. Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei și pot fi preschimbate în bani de către prestatorii casnici în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de servicii universal sau, după caz, prin plata în contul bancar indicat de către prestatorii casnici prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, ce va fi accesibilă de pe dispozitive diferite.

Beneficiarul casnic achiziționează ori de câte ori este necesar tichetele de activități casnice pentru plata activităților desfășurate de prestatorul casnic și are posibilitatea de a le returna.

Beneficiarii casnici care au achiziționat și utilizat într-un an calendaristic un număr de cel puțin 600 de tichete de activități casnice pot beneficia gratuit, la cerere, în anul următor, de 50 de tichete de activități casnice.

Prevederile prezentei legi ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.