Ameliorarea tranzitului intestinal fără medicamente

Publicat: 05 apr. 2023, 22:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ameliorarea tranzitului intestinal fără medicamente

Știm: fibre, fibre, dar nu doar fibre. Într-adevăr fibrele îmbunătățesc tranzitul, dar unde le găsim și ce alte alimente mai contribuie la îmbunătățirea tranzitului?

Digestia și tranzitul intestinal pot fi foarte ușor dezechilibrate de stresul prelungit sau de schimbări ale obiceiurilor (călătorii, alimentație, somn etc.). Tulburările digestive (balonare, constipație…) pot fi neplăcute și chiar dureroase.

Din fericire, adesea, aceste probleme digestive pot fi rezolvate chiar prin alimentație: preparate mai puțin grase și mai puțin dulci, dar mai ales consumând fibre alimentare.

Fibrele alimentare sunt de origine vegetală și sunt clasate în două categorii în funcție de solubilitate: fibre solubile (de exemplu, pectine, mucilagii) și fibre insolubile (lignină, celuloză …).

Ele au un rol major în tranzitul intestinal, deoarece măresc volumul bolului alimentar și consistența scaunului datorită capacității lor de a absorbi apa.

Fibrele solubile și insolubile trebuie să fie ingerate în cantități egale: 30 de grame zilnic. De asemenea, este necesară o bună hidratare (1,5 l de apă cel puțin), deoarece fibrele au nevoie să absoarbă apa pentru a-și mări volumul și a facilita tranzitul.

Surse naturale

Surse naturale de fibre sunt: cerealele, leguminoasele  (fasole albă, năut, linte, mazăre…). legumele, în special, anghinare, sparanghel, spanac, fasole verde etc., unele oleaginoase (nuci, migdale, alune), alimente ce conțin enzime digestive (ananas, papaya).

Tototdată, pentru a avea o floră intestinală echilibrată și performantă, se recomandă alimente bogate în probiotice și respectarea echilibrului acido-bazic în organism.