Apa îmbuteliată conține de 100 de ori mai multe nanoparticule de plastic decât se bănuia până acum

Publicat: 09 ian. 2024, 23:40, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Apa îmbuteliată conține de 100 de ori mai multe nanoparticule de plastic decât se bănuia până acum
foto: Playtech.ro

Apa îmbuteliată conține aproape de 100 de ori mai multe nanoparticule de plastic, comparativ cu ceea ce s-a estimat până acum.

Este concluzia studiului publicat în revista PNAS, transmite  Le Figaro.

”Dacă oamenii sunt îngrijorați în privința nanoplasticelor din apa îmbuteliată, este rațional să ne gândim la alternative, ca apa de la robinet”, a declarat pentru AFP Beizhan Yan, coautor al acestui studio. ”Noi nu recomandăm să nu beți apă îmbuteliată când este nevoie, deoarece riscul deshidratării poate fi mai mare, față de consecințele potențiale ale expunerii la nanoplastice”, a mai adăugat acesta.

 În ultimii ani, nanoplasticele atrag tot mai mult atenția, fiind prezente pe toată planeta. Microplasticele sunt sub 5.000 de micrometri (5 milimetri), în timp ce nanoplasticele sunt sub  un micrometru. Ele sunt atât de mici încât pot intra în circuitul sângelui și astfel să ajungă la organe, inclusiv la creier și inimă.

Cercetările privind consecințele acestora asupra ecosistemelor și a sănătății umane sunt încă limitate. Totuși, unele studii au evidențiat deja efectele nefaste asupra sistemului de reproducere.

 Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit o tehnică nouă pe bază de laseri. Ei au testat trei mărci de apă, fără să indice numele acestora.  

”Credem că toate apele îmbuteliate conțin nanoplastice, așa că evidențierea unora dintre ele ar putea fi considerate nedereaptă, a explicat Beizhan Yan.

Rezultatele au arătat că fiecare litru conținea între 110.000 și 370.000 de particule, din care 90% erau nanoplastice, restul fiind microplastice.

Cel mai comun tip de nanoplastic descoperit a fost nailonul, provenit probabil din filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei, urmat de politereftaltul de etilen (PET), din care sunt făcute aceste ambalaje.

Cercetătorii speră că în viitor să testeze și apa de la robinet, care la rândul ei conține microplastice, aparent în cantități mai mici.