APIA le interzice fermierilor să mai ardă resturile vegetale de pe terenurile arabile

Publicat: 18 iul. 2023, 17:01, de Andreea Caraua, în ESENȚIAL , ? cititori
APIA le interzice fermierilor să mai ardă resturile vegetale de pe terenurile arabile

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le cere fermierilor să nu mai ardă resturile vegetale de pe terenuri.

Conform standardului GAEC-3, începând cu anul de cerere 2023, fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajiști temporare, nu mai au voie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor, inclusiv iarba sau vegetația rămasă după cosirea sau recoltarea pajiștilor temporare.

Fermierii şi alţi beneficiari care primesc sprijin prin intervenţiile din Planul Strategic 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiţionalitatea pe întreaga exploataţie agricolă şi pe tot parcursul anului de cerere. Astfel, standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploataţiile agricole, pentru toţi fermierii care au la dispoziţie terenuri arabile, având ca cerinţă obligatorie interzicerea arderii miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile. Fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv iarba/vegetaţia rămasă după cosirea/recoltarea pajiştilor temporare”, se arată într-un comunicat al APIA.

APIA a anunțat încheierea unui Protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu (GNM) și cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), prin care se urmărește creșterea eficienței acțiunilor de control.

În cazul în care se constată că o anumită suprafață a exploatației agricole a fost arsă, iar arderea este rezultatul unor cauze necunoscute, fermierii pot evita sancțiunile prezentând la Centrul APIA, în cel mai scurt timp, o copie a procesului verbal de intervenție întocmit de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență sau o copie a sesizării (plângerii) depusă de acesta la secția de Poliție responsabilă pentru zona incidentului. După finalizarea cercetărilor, ei trebuie să prezinte și o copie a documentului de soluționare a sesizării respective,