Balastiera ilegală a lui Bădălău pune în pericol viețile a mii de oameni EXCLUSIV

Afacerile de milioane de euro s-au dovedit mult mai importante decât viețile a mii de oameni ce tranzitează zilnic podul ce leagă Bolintin-Vale de Malu Spart. La o distanță mai mică de 300 de metri, balastiera familiei Bădălău funcționează ilegal fără ca nimeni să constate ilegalitatea și să le ceară socoteală pentru infracțiunile comise. Podul se poate surpa oricând, avertizează experții în construcții.  

În zona podului sunt două stații de sotare a agregatelor, dintre care una a familiei Bădălău, deși există voci care afirmă că exploatarea agregatelor în exces a dus la coborârea talvegului și descoperirea pilonilor.

Este curios cum de persoanele ce ar trebui să verifice aspecte și să dea autorizații de funcționare nu au văzut aceste stații de sortare și munții uriași de balast sau alte agregate.

Zeci sau chiar sute de camioane de mare tonaj ies zilnic din balastieră și traversează podul de peste râul Argeș, ce leagă Bolintin-Vale de Malu Spart. Deși ar trebui ca balastiera să fie amplasată la o distanță de cel puțin 2 km în aval, una din balastierele familiei Bădălău este amplasată fix lângă piciorul podului din Bolintin, care este deja afectat.

Balastierele sunt în ilegalitate

După câteva măsurători de pe platforma Google Earth am constat că cea mai apropiată balastieră se află la nici 300 de metri de piciorul podului. Va trebui să avem alte dezastre precum în cazul podului prăbușit, anul acesta, la Piatra Neamț pentru a ne trezi la realitate?

Ce spun specialiștii?

Ziarul Puterea.ro l-a contactat pe profesorul universitar de la Universitatea Tehnică de Construcții București, Răcănel Ionuț, pentru a ne oferi un punct de vedere referitor la amplasarea balastierelor în avalul podurilor.

,,Da, afectează în mod direct și defavorabil dacă nu sunt respectate anumite condiții prevăzute în lege”, ne-a transmis conf. univ. dr. ing. Răcănel Ionuț.

ORDINUL 1293 privind amplasarea balastierelor

Balastiera afectează inclusiv aerul din zonă. Mergând la fața locului unde este amplasată balastiera, cu greu se putea respira, iar în aer erau particule de praf alb. Totodată, podul și balustradele acestuia sunt acoperite de același praf fin, alb și lipicios.

Podul de la Bolintin-Vale a fost reabilitat de o firmă de partid

După o pancartă, observăm că podul a fost reabilitat în urmă cu 10 ani, de firma SC STYLE CONSTRUCT SRL, despre care presa a notat că este o firmă abonată banilor publici și în special ai celor controlate de PSD.

La 10 ani distanță, podul are infiltrații și denivelări în covorul asfaltic, cel mai probabil din cauza camioanelor ce transportă tone de agregate de la balastierele lui Bădălău Jr.

Va trebui să avem alte dezastre precum în cazul podului prăbușit de la Piatra Neamț pentru a ne trezi la realitate?

Firma care a construit podul hobanat de la Luţca, „garantat” de baronul PSD Ionel Arsene şi prăbuşit după 7 luni de la inaugurare, este Darcons SRL, deținută de Romică Rotaru, care între 2006-2008, a fost vicepreședinte PSD la Consiliului Judeţean Neamț și este tatăl lui Alexandru Rotaru, fost deputat PSD de Neamț în legislatura 2016 – 2020.

Firma Darcons SRL și administatorul ei, Constantin Cristian Cozma, au fost condamnați în 2019 la plata unor amenzi penale pentru că, în 2014, au extras ilegal balastru de lângă captarea de apă și magistrala de gaz a orașului Roman. Administratorul a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei pentru comiterea infracțiunii de extragerea a agregatelor minerale fără autorizația de gospodărire a apelor. Persoana juridică Darcons SRL a primit o amendă penală de 30.000 de lei.

Cine deține balastiera din apropierea podului din Bolintin?

Firma care se ocupă de extragerea agregatelor și transportarea acestora se numește N.B.G.SMART & SPECIAL CONSTRUCTIONS S.R.L. și este deținută de Gabi Bădălău, fiul baronului de Giurgiu, Niculae Bădălău.

Gabriel Răzvan Bădălău, deținte 100% din acțiunile societății comerciale și deține în același timp funcția de administrator.

Balastierele, o afacere profitabilă pentru familia Bădălău

Fosta soție a lui Gabriel Bădălău, Claudia Pătrășcanu, a declarat că fiul baronului de Giurgiu venea mereu cu sacoșe de bani acasă.

„Vedeam lucruri, l-am avertizat, mi-era teama. L-am avertizat chiar și cu aceste sacose de bani pe care el le aducea acasă, ca femeie îmi era frica”, a declarat Claudia Pătrășcanu, la Realitatea Plus.

Mai mulți apropiați ai familiei Bădălău spun că nimeni nu are curajul să se lege de afacerile baronului, întrucât deține funcția de Consilier de Conturi și Vicepreședinte la Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi a României.

Firma lui Bădălău Jr. a extras agregate chiar din albia râului Argeș

În anul 2021 jurnaliștii i-au surprins utilajele lui Bădălău în timp ce extrăgeau nisip chiar din albia râului Argeș. Se poate vedea cu ochiul liber (foto mai jos n.red.) din capturile făcute din satelit, cum balastierele lui Bădălău au distrus ecosistemul în zona râului Argeș. Practic, au creat chiar și o insulă artificală pe albia râului, pentru a putea extrage mai ușor agregatele.

Zonele unde firma lui Bădălău Jr. a extras agregate chiar din albia râului Argeș, sunt vizibile din satelit.

De ce este interzisă exploatarea din albia râurilor?

Activiștii de mediu susțin că extragerea din albiile râurilor afectează tot ecosistemul, cât și infrastructura.

„Impactul asupra diversității biologice, pierderea de teren, alterarea funcțiilor hidrologice ale râurilor (în special cea de protecție), adâncirea pânzei freatice și implicit toate consecințele acestui fenomen (diminuarea resurselor de apă, impactul asupra suprafețelor forestiere din lungul râurilor, diminuarea productivității agricole, etc.), modificările peisagistice, afectarea infrastructurii și nu în ultimul rând accentuarea fenomenelor extreme precum inundațiile și seceta sunt câteva dintre motivele ce justifică interzicerea exploatărilor de agregate minerale din albiile minore ale râurilor”, conform Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB).

Monato, un vis… devenit realitate

Majoritatea camioanelor ce transportă agregate de la balastiera lui Bădălău Jr. sunt însemnate cu numele restaurantul de lux, Monato, deținut de Sabina Bădălău, fiica baronului giurgiuvean, în care a investit peste 4 milioane de euro, și despre care am scris într-un material anterior.

Aproape toate camioanele societății deținute de Gabriel Bădălău, au numărul de înmatriculare „ABI”, după numele fostei societăți ABI AGREGATE SRL, intrată în dizolvare, unde a deținut funcția de administrat și a deținut 70% din acțiunile societății comerciale.

Sunt buni și banii publici

Societatea condusă de fiul baronului de Giurgiu are 2 achiziții directe cu statul, ambele cu Primăria Bolintin-Vale, încasând în total 26.310 EURO, pentru Furnizarea de agregate și închirierea de utilaje pentru reparații stradale.

Pe de altă parte, a câștigat și mai multe licitații publice, printre care alimentarea cu apă a comunei Colibași în valoare de 878.080 EURO.

Pe vremea când tatăl său era Ministru al Economiei, acesta a câștigat o lucrare și în jud. Bacău. Firma NBG SRL(denumirea veche a actualei N.B.G.SMART & SPECIAL CONSTRUCTIONS S.R.L.), este una dintre firmele care apare în ecuația contractului de peste 150 de milioane de lei cu CJ Bacău, pentru contractul „Lucrări de servicii de întreținere curentă și periodică multianuală iarnă-vară 2018-2022 a drumurilor județene din administrarea SPJD Bacău”. Cert este că Bădălău a prins portofoliul de la Economie în perioada în care Dragnea încă mai era jupân în PSD.

Punctele de lucru ale societății lui Bădălău Jr.

  • Sediul social al societății lui Bădălău Jr. (N.B.G.SMART & SPECIAL CONSTRUCTIONS S.R.L.), este în București, sectorul 6, într-un apartament din Avangarde Grande Village.

  • 3 Puncte de lucru în apropierea podului din Bolintin-Vale

  • Str. POARTA LUNCII, Nr. 131, Loc. Bolintin-Vale, Județul Giurgiu

Aici, are sediul și GENERAL BUILDING INTERNAȚIONAL S.R.L., societate sub acționariatul fostului consilier județean PSD – Grigore Dumitru, dar cu un trecut aparte.

Actualul nume al societății GENERAL BUILDING INTERNAȚIONAL S.R.L. a fost primit în septembrie 2009, prin rebotezarea firmei Miky&Company Impex S.R.L., care îşi mutase cu această ocazie şi sediul, din Bucureşti în Bolintin Vale. În iulie 2009, firma era preluată de Radu Gabriel Bădălău de la o anume Valerica Costachere, care la rândui o primise cu doar o lună înainte de la Mihaela Cristina State.

Niculae Bădălău a împrumutat societatea comercială cu suma de 204.700 de lei, infuzie de capital necesară pentru ca firma fiului său pe atunci, Radu Gabriel Bădălău, să poată câştiga în continuare contracte de la primăriile din judeţ, conform jurnalul.ro.

  • Un alt punct de lucru „temporar” până în anul 2028 este un teren viran din spatele salonului de evenimente Monato.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a anunțat, sâmbătă seara, că Iranul a lansat un atac cu drone împotriva țării sale. Potrivit declarațiilor israeliene, Iranul...

Vin luni grele pentru companiile din România! Falimentul bate puternic la...

Perspectivele economice destul de tulburi la nivel european, confirmate deja în Marea Britanie și Germania, au ridicat nivelul de alertă și în economia românească....