Banca Transilvania continuă să fenteze Fiscul, după un câștig neimpozitat de 1,65 miliarde lei

Publicat: 25 mai 2024, 14:17, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Banca Transilvania continuă să fenteze Fiscul, după un câștig neimpozitat de 1,65 miliarde lei

Banca Transilvania încearcă pe toate căile, inclusiv în instanță, să fie scutită de Stat, de impozitul pe câștigul excepțional, pe care trebuia să-l platească, potrivit legii, după preluarea, prin absorbție a Volksbank România, în 2015.

La fel ca suratele sale, băncile comerciale, cu bănci mamă în UE, vor profituri mari, dar pe care să le bage în buzunarele proprii.

Banca Transilvania afirmă că este bancă 100 la sută românească, dar are un comportament total antieconomic, prin încercarea de eludare a Fiscului.

Grupul BT continuă să fie ,,pe cai mari”. A înregistrat un profit net consolidat de 1,131 miliarde lei, în trimestrul unu 2024, în creștere cu 35 la sută, față de primul trimestru din 2023, din care 913,2 milioane lei a fost profitul efectiv al Băncii Transilvania.

Așadar, are bani suficienți să-și facă datoria de bun contribuabil, dar cum sune proverbul românesc: ,,Câinii latră, ursul trece !”

,,Banca Transilvania (BT) nu cedează în fața Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în ceea ce privește impozitarea câștigului excepțional rezultat din achiziția Volksbank în 2015. Deși anul trecut a pierdut definitiv un proces privind soluția fiscală anticipată, banca speră încă să obțină câștig de cauză în urma raportului de inspecție fiscală, în ciuda faptului că deciziile instanțelor indică o perspectivă nefavorabilă. Miza este una considerabilă: 429 de milioane de lei”, comentează, în legătură cu această situație, Cotidianul.

Litigiul dintre BT și ANAF s-a extins prin deschiderea a două noi procese la Curtea de Apel Cluj. Conflictul se axează pe câștigul excepțional de 1,65 miliarde de lei obținut de Banca Transilvania, în urma achiziției Volksbank la un preț sub valoarea activului net.

Banca susține că nu ar trebui să plătească impozitul de 16 la sută pe acest câștig, invocând legislația europeană privind fuziunile transfrontaliere și modificările legislative românești din 2016.

În 2016, BT a solicitat o soluție fiscală individuală anticipată de la ANAF, care a răspuns că impozitul pe profitul extraordinar trebuie plătit.

Managementul turc al BT a reacționat împotriva obligațiilor legale pe care le avea, și a cerut instanței să oblige ANAF să emită o soluție fiscală anticipată favorabilă, însă a pierdut definitiv cazul în 2020.

Cererea de revizuire a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în octombrie 2023.

Banca Transilvania se află, de mult timp, în rândul băncilor ,,indisciplinate” din sistem, dar și în randul celor care se cred mai presus de lege.