BNR, profit mai mic cu 46% în 2022

Publicat: 28 iun. 2023, 15:00, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
BNR, profit mai mic cu 46% în 2022
Mugur Isarescu Inquam Photos George Călin

Banca Centrală a publicat Raportul anual 2022. Spre finalul documentului sunt menționate rezultatele financiare ale instituției condusă de Mugur Isărescu.

Rezultatul financiar realizat la 31 decembrie 2022 a fost profit în sumă de 1 082 085 mii lei, cu 46 la sută (-933 110 mii lei ) mai mic față de cel înregistrat în anul anterior (2 015 195 mii lei), ca urmare, în principal, a următoarelor evoluții:
▪ obținerea unui profit operațional în sumă de 5 004 135 mii lei, cu 102 la sută (+2 522 018 mii lei) peste profitul operațional al anului anterior (2 482 117 mii lei);
▪ înregistrarea de cheltuieli cu diferențele nefavorabile din reevaluarea titlurilor denominate în valută în sumă de 3 333 407 mii lei, de 7 ori (+2 872 284 mii lei) peste nivelul cheltuielilor consemnat la 31 decembrie 2021 (461 124 mii lei);
▪ înregistrarea de cheltuieli cu diferențele nefavorabile din reevaluarea activelor nete în valută în sumă de 588 643 mii lei, la 31 decembrie 2021 nefiind înregistrate asemenea
costuri.

Prin acțiunile pe care le întreprinde, Banca Națională a României implementează politica monetară adecvată realizării obiectivului său fundamental și asigură îndeplinirea celorlalte atribuții prevăzute de lege, fără a urmări rezultate de ordin comercial cum ar fi maximizarea profitului.

În anul 2022, rezultatul operațional al Băncii Naționale a României (rezultatul financiar excluzând cheltuielile cu diferențele nefavorabile din reevaluarea la valoarea de piață a titlurilor denominate în valută și cele din reevaluarea unor active nete în valută) a înregistrat o valoare semnificativă (5 004 135 mii lei), cu 102 la sută mai mare față de anul anterior.

Cheltuielile de funcționare au fost în 2022 cu circa 15 la sută sub nivelul bugetat, ponderea acestora în veniturile totale scăzând la 7,9 la sută în 2022, față de 11,9 la sută în 2021, iar ponderea lor în cheltuielile totale reducându-se la 23,6 la sută în 2022, de la 25,1 la sută în 2021.

Înregistrarea cheltuielilor cu diferențele nefavorabile din reevaluarea titlurilor denominate în valută se referă la impactul negativ asupra rezultatului financiar al unei instituții sau companii ca urmare a schimbărilor de valoare a titlurilor pe care le deține într-o altă valută decât moneda națională. Aceste titluri pot fi, de exemplu, obligațiuni, acțiuni sau alte instrumente financiare.

Atunci când o instituție financiară sau o companie deține astfel de titluri denominate în valută străină, acestea sunt evaluate la valoarea lor de piață în moneda locală. Valorile de piață ale acestor titluri pot fluctua în funcție de schimbările ratelor de schimb valutar sau de alte factori care afectează prețurile acestor titluri pe piețele financiare internaționale.

Atunci când se înregistrează diferențe nefavorabile din reevaluarea titlurilor, înseamnă că valoarea de piață a acestor titluri a scăzut față de momentul evaluării anterioare. Aceasta duce la înregistrarea unei pierderi contabile, care este evidențiată ca un cheltuieli în statele financiare ale instituției sau companiei respective. Aceste cheltuieli afectează profitul și rezultatul financiar general al entității.

Este important de menționat că diferențele nefavorabile din reevaluarea titlurilor denominate în valută pot fi temporare, în sensul că valorile de piață ale acestor titluri pot crește din nou în viitor, compensând astfel pierderile înregistrate. Evaluarea și raportarea acestor diferențe nefavorabile sunt o practică contabilă necesară pentru a reflecta corect valoarea reală a activelor și a rezultatului financiar al unei instituții sau companii.

Înregistrarea cheltuielilor cu diferențele nefavorabile din reevaluarea activelor nete în valută se referă la impactul negativ asupra rezultatului financiar al unei instituții sau companii ca urmare a schimbărilor de valoare a activelor nete, exprimate într-o altă valută decât moneda națională.

Activele nete includ, în general, active precum proprietăți imobiliare, terenuri, echipamente, investiții sau alte active pe care instituția sau compania le deține. Atunci când activele nete sunt denominate într-o valută străină, acestea sunt evaluate la valoarea lor de piață în moneda locală. Schimbările ratelor de schimb valutar sau alte factori pot influența valoarea de piață a acestor active în moneda locală.

Înregistrarea diferențelor nefavorabile din reevaluarea activelor nete în valută înseamnă că valoarea de piață a acestor active, exprimată în moneda locală, a scăzut față de evaluarea anterioară. Aceasta duce la înregistrarea unei pierderi contabile, care este evidențiată ca cheltuieli în statele financiare ale instituției sau companiei respective. Aceste cheltuieli afectează profitul și rezultatul financiar general al entității.

Similar cu diferențele nefavorabile din reevaluarea titlurilor denominate în valută, este important de menționat că diferențele nefavorabile din reevaluarea activelor nete în valută pot fi temporare. Valorile de piață ale activelor nete pot fluctua în timp, iar o scădere într-un an nu înseamnă neapărat o descreștere permanentă a valorii lor. Evaluarea și raportarea acestor diferențe nefavorabile sunt necesare pentru a reflecta corect valoarea reală a activelor și a rezultatului financiar al unei instituții sau companii.