Care este cel mai bun regim pentru pacientul cu diabet de tip 2

Publicat: 26 iul. 2023, 14:46, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Care este cel mai bun regim pentru pacientul cu diabet de tip 2

O echipă de cercetători a comparat regimul de tip ”post intermitent” cu regimul hipocaloric clasic în care se țin sub control caloriile ingerate, pentru a afla care este mai avantajos pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2. Verdictul?  

Răspunsul l-au dat cercetătorii de la Universitatea Illinois Chicago (SUA) care au coordonat un studiu științific, prezentat în cadrul congresului anual al American Society for Nutrition, precizează Sante magazine.

În acest studiu au fost incluse 75 de persoane cu vârste între 18 și 80 de ani de diferite etnii, afectate de obezitate și diabet de tip 2.

Au fost formate trei grupe: grupa-martor (I), fără  niciun regim alimentar; grupa cu alimentația limitată la timp (II), adică nu se  mânca decât între orele 12:00 și 20:00  (o fereastră pentru hrană de numai 8 ore); grupa cu restricții calorice (III) – se putea mânca la orice oră din zi și din noapte cu reducerea aportului caloric cu 25% cu ajutorul unei aplicații pe telefon.

După șase luni de monitorizare, cercetătorii au constatat că persoanele care au respectat limitarea alimentației la timp (grupa a II-a) au pierdut în greutate 3,55% comparativ cu grupa-martor. În cazul unei persoane care cântărea 125 de kilograme, ea a pierdut aproximativ 4,5 kg. În grupa cu restricții calorice nu s-a înregistrat o reducere a greutății corporale. În privința glicemiei, ea a scăzut în grupa cu restricții orare -0,91% și în grupa cu restricții calorice -0,95%.

Numeroase persoane spun că este foarte dificil să țină evidența caloriilor pe termen lung. Iată, studiul nostru arată că ”a consulta ceasul” este o modalitate simplă de a reduce caloriile și a scădea în greutate, subliniază Vicky Pavlou, doctorandă la Universitatea Illinois și coautoare la acest studiu, într-un comunicat.

Tototdată, cercetătoarea avertizează că ”sunt multe medicamente destinate persoanelor afectate de diabet de tip 2, dintre care unele pot provoca hipoglicemie și altele care trebuie luate după ce pacientul a mâncat. În consecință, este important ca medicul și nutriționistul să colaboreze pentru implementarea unui program avantajos pentru pacient.