Cathedral Plaza din Capitală ar putea fi demolată în decurs de doi ani

Publicat: 18 aug. 2023, 08:05, de Vlad Stefan Orjan, în Orașul meu , ? cititori
Cathedral Plaza din Capitală ar putea fi demolată în decurs de doi ani

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se arată „foarte optimist” că într-un interval de doi ani va avea loc demolarea Cathedral Plaza. Nicușor Dan a explicat că există patru litigii semnificative legate de situația Cathedral Plaza, dintre care două au fost finalizate, iar celelalte două sunt în desfășurare.

În primul litigiu s-a contestat legalitatea autorizației de construire, iar acesta s-a încheiat. Un alt litigiu vizează demolarea clădirii, dar proprietarul clădirii nu a fost parte în acest proces. Al treilea litigiu, finalizat doar în fond, a respins cererea proprietarului de a obține conformitate legală. În fine, în cel de-al patrulea litigiu, primarul a emis un ordin de demolare, însă acesta a fost contestat și suspendat de către proprietar, pe motiv că hotărârea privind demolarea nu este obligatorie pentru primar. Nicușor Dan consideră că odată ce procesul trei va ajunge la final, procesul patru va urma automat.

Edilul general a exprimat optimismul său cu privire la demolarea clădirii, anticipând că acest lucru se va întâmpla în următorii doi ani. Totuși, decizia finală aparține Curții de Apel, care va examina recursul legat de conformitatea legală a construcției.

În ceea ce privește rezolvarea litigiilor în domeniul urbanismului, Nicușor Dan a subliniat că procurorii se confruntă cu un număr considerabil de dosare și nu au specializarea necesară în ceea ce privește construcțiile ilegale. El a subliniat că problema principală nu este la Parchet, ci la Inspectoratul de Stat în Construcții.

„La Cathedral Plaza există patru litigii importante, dintre care două finalizate şi două în curs. Există un litigiu care spune că autorizaţia e nelegală. Acesta este finalizat. Un litigiu care spune că clădirea trebuie demolată, însă în acest litigiu nu a fost parte şi proprietarul clădirii. Un al treilea litigiu care s-a finalizat doar în fond, prin care s-a respins cererea proprietarului de a intra în legalitate. În momentul în care, sper eu, Curtea de Apel va respinge recursul şi această hotărâre va rămâne definitivă, chestiunea va fi rezolvată. Şi, în fine, un al patrulea: eu am dat o dispoziţie de demolare, ea a fost contestată şi în momentul acesta suspendată de proprietar, care a spus că nu e opozabilă acea hotărâre care spune că primarul trebuie să demoleze. În momentul în care se va termina procesul trei, procesul patru va fi automat. Deci eu sunt foarte optimist că această clădire va fi demolată în doi ani, de acum. Dar asta ţine mai întâi de Curtea de Apel, care va judeca apelul pe chestiunea intrării în legalitate”, a spus edilul general, pentru TVR Info.

Nicușor Dan a criticat Inspectoratul de Stat în Construcții, considerând că acesta ar trebui să fie responsabil de controlul în construcții și să acționeze în mod eficient în cazurile de construcții ilegale, în loc să se axeze pe amenzi minore acordate primarilor pentru întârzieri în eliberarea autorizațiilor. Edilul a subliniat că problema corupției sistemice există în acest domeniu și trebuie abordată cu seriozitate.

„Tu eşti autoritatea statului de control în construcţii. Şi nu poţi să constaţi ilegalitate, ilegalitate, ilegalitate – constatate de instanţe – şi să nu faci un control serios. Şi amendezi primari pentru faptul că au întârziat 50 de zile să dea o autorizaţie, în loc să faci un control serios pe oameni care dau etaje în plus, care construiesc pe spaţii verzi – ceea ce nu au făcut niciodată. Acolo, într-adevăr, este o corupţie sistemică în Inspectoratul de Stat în Construcţii”, a apreciat edilul.