Ce se întâmplă cu ultimul dosar în care este judecat Sebastian Ghiță

Publicat: 15 dec. 2023, 08:15, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Ce se întâmplă cu ultimul dosar în care este judecat Sebastian Ghiță

Ultimul dosar în care mai este judecat fostul deputat Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia a fost restituit DNA, potrivit unei decizii a Tribunalului Prahova.

Acesta este dosarul în care Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, la mijloc fiind vorba de mai multe contracte din domeniul IT primite de două dintre firmele sale de la diverse autorităţi publice.

„În temeiul art. 346 alin.(3) lit.a) Cpp raportat la art. 346 alin.(4) ind.1 Cpp cu referire la art.345 alin.(3) Cpp, dispune restituirea cauzei nr.245/P/2018 la DNA – Secţia de Combatere a Corupţiei, constatând că rechizitoriul nr.245/P/2018 emis de DNA – Secţia de Combatere a Corupţiei la data de 17.10.2022 este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată în totalitate de procuror în termenul prevăzut de art.345 alin.3 Cpp prin referatul nr. 245/P/2018 din data de 19.10.2023 emis de DNA”, se arată în decizia tribunalului Prahova, care poate fi, însă, contestată la DNA.

Magistratul de cameră preliminară a admis, la un termen anterior al procesului, cererile şi excepţiile ridicate de avocaţii lui Sebastian Ghiţă, fiind constatată neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA cu privire la   descrierea insuficientă a elementelor materiale care s-ar circumscrie condiţiilor de tipicitate ale infracţiunilor pentru care Sebastian Ghiţă şi Bogdan Padiu (celălalt inculpat din dosar) au fost trimişi în judecată.

De asemenea, magistratul a constatat „nulitatea absolută parţială” a unei ordonanţe din 2016 emisă de DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, dispunând excluderea din materialul probator a înscrisurilor şi informaţiilor în format electronic. Este vorba de tranzacţii financiare, rulajele conturilor identificate şi extrasele de cont.

De la dosar au mai fost excluse un raport de constatare din domeniul financiar-fiscal întocmit la data de 17.05.2019, precum şi declaraţiile date de Irina Socol împotriva lui Ghiţă.

În acest ultim dosar, Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în octombrie 2022, alături de Bogdan Padiu (director general al SC Teamnet International) – pentru complicitate la trafic de influenţă şi Cristian Anastasescu (administrator al SC Asesoft International) – pentru complicitate la trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Sebastian Ghiţă controlează ambele firme.

Mai multe instituţii şi autorităţi publice au contractat, în perioada 2006 – 2015, programe informatice finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, de la mai multe societăţi comerciale cu activitate în domeniul IT sau de la asocierea dintre acestea şi două societăţi iniţial deţinute, ulterior controlate de Sebastian Ghiţă (Teamnet International şi Asesoft International n.r.).

Segmentul proiectelor de infrastructură IT din România ar fi fost afectat, într-un mod determinant, de influenţa şi controlul deţinut de Sebastian Ghiță, în acord cu factorul politic în ceea ce privește modul de încredinţare şi chiar de generare a marilor proiecte de IT de către autorităţile publice, potrivit Agerpres.

Concret, Sebastian Ghiţă ar fi pretins şi ar fi primit diferite sume de bani, în perioada 2010-2014, de la reprezentanţii unei societăţi din domeniul IT, pretinzând sau lăsând să se creadă că are influenţă asupra factorilor de decizie şi funcţionarilor publici implicaţi în proceduri de achiziţie publică. La indicaţiile lui Sebastian Ghiţă, ar fi fost efectuate operaţiuni comerciale fictive între societatea care a primit contractele publice şi două firme controlate de fostul deputat, prin intermediul celorlalţi doi şi al unor societăţi offshore.

Plăţile ar fi fost disimulate în contravaloarea unor servicii IT neefectuate în realitate şi care au avut la bază documente false.  
Astfel, în perioada 2010 – septembrie 2014, în conturile celor două firme controlate de fostul deputat ar fi intrat o sumă totală de 29.464.441 lei.

Sebastian Ghiţă a avut mai multe dosare deschise de DNA, de care a scăpat între timp, însă.