Cele 5 proiecte de gaze ale UE care s-au încheiat cu eșec

Publicat: 03 ian. 2024, 19:30, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Cele 5 proiecte de gaze ale UE care s-au încheiat cu eșec

UE a alocat miliarde de euro pentru proiecte de gaze în mai puțin de un deceniu. Dar nu toate au ajuns la bun sfârșit.

Aproape 5 miliarde de euro din fonduri UE au fost cheltuite între 2013 și 2021 pentru zeci de proiecte de gaze, potrivit unui studiu, citat de Express.

Printre aceste 41 de planuri, elaborate și în anii în care Marea Britanie era încă membră a Uniunii Europene, s-au numărat conductele, terminalele de import și interconexiunile.

ONG-ul internațional Global Witness a remarcat într-un studiu publicat în februarie 2021 că, în ciuda banilor publici cheltuiți, unele dintre aceste proiecte energetice au fost fie abandonate, fie eșuate.

Printre acestea se numără și un proiect pentru care UE a subvenționat în 2015 6,25 milioane de euro printr-un grant și a fost menit să creeze o conductă de gaz care să lege Franța și Spania.

Acest proiect, numit gazoduct MidCat, era menit să tranziteze spre sud prin centrul-estul Franței, să traverseze regiunea Catalonia și să ajungă în zona muntoasă de la nord de Madrid.

Conducte de gaz

Aproape 4,33 miliarde de lire sterline din fonduri UE au fost cheltuite între 2013 și 2021 pentru zeci de proiecte de gaz (Imagine: GETTY)

Acest proiect, al cărui cost total s-ar ridica la 3 miliarde de euro, a fost lansat inițial ca parte a efortului mai amplu al blocului comunitar de a reduce dependența Europei de importurile de energie ale Rusiei.

Deși obiectivul era ca această construcție să fie finalizată, conducta MidCat a fost anulată în ianuarie 2019, după ce a fost blocată de autoritățile franceze care au considerat că nu este viabilă financiar.

În 2022, Spania a încercat să revigoreze proiectul MidCat pentru a atenua criza energetică a Europei declanșată de invazia rusă a Ucrainei, dar fără rezultat.

Global Witness a găsit și alte proiecte de gaze subvenționate de UE care nu au fost încă finalizate.

Cea de-a treia interconexiune de gaz Portugalia-Spania a fost o conductă de gaz propusă în Spania, care mergea până la granița cu Portugalia. UE a oferit 97.359 euro acestui proiect.

Viitorul acestui proiect, care nu a fost încă demarat, depinde de finalizarea gazoductului South Transit Eastern Pyrenees între Franța și Spania, așa cum a menționat chiar UE într-o notă axată pe piața internă a energiei din Peninsula Iberică.

Documentul Comisiei Europene spunea: „Tratamentul de reglementare al conductei South Transit Eastern Pyrenees este în prezent evaluat de autoritățile naționale de reglementare. Dezvoltarea celui de-al treilea punct de interconectare între Spania și Portugalia este legată de creșterea capacității de interconectare între Spania și Franța”.

Interconexiunea de gaze Polonia-Republica Cehă – cunoscută și sub numele de Stork II – este un al treilea proiect care a fost abandonat în ultimii ani, după ce UE a furnizat granturi de 1,6 milioane de euro.

Un alt proiect de gaze suspendat este Eastring, care trebuia să lege Slovacia de granița bulgaro-turcă prin România și Ungaria.

Lucrările la acest proiect, pentru care UE a subvenționat 438.527 euro, a fost inițial planificată să înceapă în 2022 și să dureze trei ani. Cu toate acestea, se pare că a fost amânat pe termen nelimitat, pe fondul dificultăților de a găsi parteneri care doresc să exporte gaze prin rețea.

Interconexiunea bidirecțională austro-cehă este încă o altă conductă de gaz pentru care UE a acordat 41.993 euro. În timp ce lucrările pentru proiectul inițial au fost oprite, acesta este înlocuit cu o versiune mai mică, care urmează să fie gata în doi ani.