AstraZeneca: Nu există dovada unui risc crescut de tromboze

Publicat: 15 mart. 2021, 13:30, de Laura Macovei, în ACTUALITATE , ? cititori
AstraZeneca: Nu există dovada unui risc crescut de tromboze

Compania AstraZeneca susține că nu există dovada unui risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă sau scădere a trombocitelor din cauza vaccinului.

Precizările companiei vin în urma controverselor apărute în Italia, Austria, Irlanda și Norvegia. Mai multe persoane care s-au vaccinat cu serul produs de compania anglo-suedeză au decedat.

Țările europene suspendă pe rând administrarea cu vaccinul produs de AstraZeneca

În urma unor temeri similare privind posibile formări de cheaguri de sânge, mai multe ţări europene au decis suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca.

Austria a suspendat administrarea vaccinurilor dintr-un lot produs de AstraZeneca, după decesul unei persoane ce dezvoltase tromboză multiplă. Duminică a fost rândul Irlandei să se alăture țărilor care suspendă vaccinarea cu serul companiei AstraZeneca, deși nu a înregistrat niciun caz suspect. De asemenea, autoritățile din Norvegia au anunțat că un cadru medical a murit din cauza unei hemoragii cerebrale la zece zile de la vaccinare, iar alţi trei angajaţi din domeniul sănătăţii au fost internaţi și sunt tratați pentru sângerări cutanate, cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite.

AstraZeneca a precizat totuși că va reanaliza toate datele de siguranță disponibile. S-a efectuat deja o revizuire a datelor pe care le are în cazul celor peste 17 milioane de persoane care au fost vaccinate deja în Marea Britanie și Uniunea Europeană. Astfel, specialiștii companiei au ajuns la concluzia că nu există dovezi ale unui risc crescut de tromboze sau embolie pulmonară.

În ciuda celor întâmplate, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi continuarea administrării vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.