Conf. dr. Amalia Făgărășan: Malformațiile cardiace congenitale, cele mai frecvente afecțiuni ale inimii la copii

Publicat: 14 oct. 2023, 11:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Conf. dr. Amalia Făgărășan: Malformațiile cardiace congenitale, cele mai frecvente afecțiuni ale inimii la copii

Potrivit EUROCAT (Departamentul European de Statistică), în țara noastră, incidența malformațiilor cardiace congenitale este îngrijorătoare – între 6 și 8 la 1.000 de născuți vii – subliniază conf. univ. dr. Amalia Făgărășan.

„Malformaţiile cardiace congenitale (MCC) sunt cele mai frecvente afecţiuni cardiace la copil. Sunt date oferite de OMS, care certifică această realitate, incidenţa MCC este de 8  nou-născuţi vii, MCC fiind responsabile de 3-5% din decesele din prima săptămână de viaţă și 33% din decesele survenite în perioada  primelor 30 de zile, denumită perioada neonatală. EUROCAT, Departamentul european de statistică, certifică în România o incidenţă a acestor malformaţii cardiace de 6-8 nou-născuţi vii (…)” .

Conf. dr. Amalia Făgărășan, din cadrul UMF ”George Emil Palade” din Târgu Mureș,  este de părere că părintele poate observa modificări ale stării nou-născutului și recomandă vizita la medic pentru depistarea precoce a problemelor cardiace.  

”Dacă este un copil mic, ne vom alerta dacă oboseşte la efort sau prezintă transpiraţii profuze. La vârstele mari acuzele pe care copilul le prezintă sunt palpitaţii, stări lipotimice, dureri în regiunea precordială, fatigabilitate, simptome care pot avea un posibil substrat cardiac. Din păcate, sunt situaţii în care anumite forme de afectare cardiacă, exemplu este cardiomiopatia hipetrofică, poate avea ca formă de debut moartea subită. Cred că vizita la medicul de familie va permite depistarea precoce a problemelor cardiace care nu au putut fi diagnosticate imediat după naştere”, a afirmat conf. dr. Amalia Făgărășan în cadrul Conferinței internaționale de cardiologie (12-14 octombrie, Târgu Mureș).

De asemenea, conf. dr. Făgărașan recomandă efectuarea unui control ”înainte de înscrierea copilului la o activitate sportivă susținută, dacă în familie există istoric pozitiv în privința acestui tip de malformații, de deces subit la vârstă tânără”.