Covid-19. Vaccinul îi protejează pe copii de sindromul inflamator

Publicat: 26 feb. 2022, 08:45, de Puterea.ro, în COVID 19 , ? cititori
Covid-19. Vaccinul îi protejează pe copii de sindromul inflamator

Copiii prezintă un risc redus de a face o formă severă de Covid-19, dar pot suferi de sindromul inflamator pediatric, care afectează inima și alte organe. Un studiu al CDC arată că vaccinarea asigură protecția copiilor de acest sindrom, scrie Sciences et Avenir.

Sindromul inflamator pediatric se manifestă prin febră și o inflamare a cel puțin două organe, mai frecvent inima și la nivelul sistemul gastro-intestinal. Acesta afectează persoane cu vârste sub 21 de ani care au fost expuse la SARS-COV-2 și care în majoritatea lor au nevoie de spitalizare, chiar de asistență medicală în secții ATI. Vestea bună este că vaccinarea pare să ofere o înaltă protecție contra acestui simptom, potrivit unui studiu publicat în data de 22 februarie anul acesta în revista The Lancent Child and Adolescent Health.

Cercetătorii de la Centrele pentru controlul și prevenția bolilor (CDC)  au analizat toate cazurile de sindrom inflamator apărut la copiii vaccinați între 14 decembrie 2020 și 31 august 2021. În această perioadă, în SUA, un total de 21.335.331 de persoane cu vârste între 12 și 20 de ani au fost vaccinate cu cel puțin o doză. Dintre acestea, doar 21 au făcut acest sindrom potrivit definiției CDC:  febră și inflamarea mai multo organe, necesitând spitalizare, fie cu confirmarea infecției, fie în contact cu un caz confirmat cu Covid-19.

 Rata de spitalizare pentru acest sindrom la copii și tineri vaccinați este de numai 1 la 1 milion.   O rată foarte scăzută, comparativ cu cea observată la nevaccinați. Potrivit unui studiu al CDC publicat în iunie 2021, care a analizat aceste cazuri între aprilie și iunie 2020, sindromul a afectat 224 de copii la 1 milion de copii cu vârste între 11 și 15 ani și 164 la 1 milion la copii cu vârste între 16 și 20 de ani.

Totuși, sindromul inflamator pediatric rămâne rar, ca de altfel formele grave Covid-19 la copii.

Așadar, persistă întrebarea dacă e nevoie să ne vaccinăm copiii. Este o întrebare pe care părinții și-o pun și, din fericire, comunitatea științifică are suficiente date, datorită ultimei anchete de farmacovigilență a Agenției pentru Securitatea Medicamentului și Produselor de Sănătate (ANSM). Această agenție a inventariat efectele secundare ca urmare a vaccinării  până în 3 februarie 2022. Astfel, au adunat 22.816 de cazuri de efecte secundare raportat la 42.267.977 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Rata de efect secundar grav la persoana vaccinată este de 0,0005%, respectiv de 55 de ori mai mică față de cea a dezvoltării unei forme grave de Covid după infectare (0,0297), potrivit datelor Public Health France.