Covid. Al șaselea val, la orizont! Semne care îngrijorează

Publicat: 14 dec. 2021, 10:24, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Covid. Al șaselea val, la orizont! Semne care îngrijorează
Franța a depășit un milion de cazuri de infectări cu COVID-19

Directorul general al AP-HP (Asistența Publică a Spitalelor din Paris), a evocat temerile legate de un al șaselea val Covid, deși nu s-a ajuns la vârful celui de-al cincilea val.

Un al șaselea val este la orizont. Este îngrijorarea multor epidemiologi, exprimată, luni, de Martin Hirsch, directorul general al AP-HP, la RTL.

Un al șaselea val care ar putea să apară foarte rapid, respectiv în următoarele săptămâni, este provocat de varianta Omicron care se răspândește cu mare viteză în Europa. ”Un al șaselea val poate lovi dacă un segment suficient din populație este susceptibilă la infecția cu varianta Omicron, care pare să aibă o capacitate mare de reinfectare a persoanelor imunizate și dacă măsurile de protecție nu sunt suficiente pentru a menține rata de reproducere sub valoarea de 1, subliniază epidemiologul Antoine Flahault, în completarea lui Martin Hirsch, potrivit yahoo actualites.

Or, datele par să arate că un val nou este inevitabil pe continentul nostru. ”Omicron începe să se răspândească foarte rapid în Regatul Unit, înlocuind progresiv varianta Delta potrivit dinamicii cunoscute, când Delta a luat locul variantei Alpha, inițial în Regatul Unit și apoi în restul Europei continentale. Nu este un motiv că noul val să nu apară în același mod și poate să apară mai rapid cu varianta Omicron, care pare foarte transmisibilă și deja prezentă în Europa continentală, explică epidemiologul Antoine Flahault.

Un val mare se apropie, a avertizat premierul britanic Boris Johnson, luni, când a anunțat primul deces al unui pacient infectat cu Omicron. În Danemarca, potrivit estimărilor, evoluția variantei Omicron este de așa natură încât ar putea reprezenta 97% din contaminări, până la Crăciun.

Depre Omicron, comparativ cu Delta, nu se știe exact gradul de transmisibilitate, potențialul de a rezista vaccinurilor anti-Covid sau virulența noii variante.  

O veste bună, o veste mai puțin bună

Epidemiologul Antoine Flahault subliniază că varianta Omicron pare să provoace mai puține forme severe care impun spitalizare. Dar această veste bună trebuie să fie confirmată și ar putea fi contracarată de creșterea transmisibilității care ar mări semnificativ numărul cazurilor. O veste mai puțin bună, potrivit Agenției britanice pentru securitate sanitară, este că, după primele doze de vaccin anti-Covid, eficacitatea contra Omicron scade la aproximativ 35% în cazul vaccinului Pfizer. După o a treia doză de vaccin, protecția contra simptomelor moderate de boală crește cu 75% pentru Pfizer și  cu 70% AstraZeneca.

Cursă contra cronometru

Este o cursă contra cronometru pentru vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane cu a treia doză cât mai repede  posibil. Dar ne facem puține iluzii deoarece probabil  aceasta nu va fi suficientă pentru a preveni un nou val cu varianta foarte transmisibilă așa cum pare să fie Omicron, observă, fatalist, Antoine Flahault.

Într-adevăr, rata de reinfectare a pesoanelor deja afectate ar fi de 2,5 ori mai mare comparativ cu alte variante, potrivit primelor observații. Dacă al șaselea val pare inevitabil, amploarea lui Omicron rămâne de determinat.

Trebuie accelerată campania de vaccinare pentru a treia doză, incluzând toți copiii cu vârste între 5 și 11 ani în schema vaccinală generală, trebuie recomandată telemunca atât cât e posibil, trebuie favorizată aerisirea spațiilor închise, trebuie recomandată purtarea măștii în spațiile închise, spune Antoine Flahault, subliniind că sunt măsuri  care pot limita consecințele unui nou val de contaminări.

Două scenarii

În Regatul Unit, o echipă de specialiști a elaborat două scenarii dacă nu s-ar lua măsuri suplimentare împotriva Omicron, relatează BBC.

În scenariul mai favorabil, care presupune că Omicron are o slabă afectare a sistemului imunitar și că rapelul vaccinal este foarte eficace, între 1 decembrie și 30 aprilie, în Anglia ar putea fi aproape 21 de milioane de infectări antrenând 175.000 de spitalizări și 24.700 de decese.

În scenariul pesimist: 34,2 milioane de infectări, 492.000 de spitalizări și 74.900 de decese, în aceeași perioadă.