Culoarea anului 2024 este verde intens

Publicat: 11 ian. 2024, 06:28, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Culoarea anului 2024 este verde intens

Sau cel puțin așa ne place să credem. Anul 2023 a fost un an dificil pentru planeta noastră, marcând creșterea alarmantă a temperaturilor globale și evenimente meteorologice extreme. Cu toate acestea, în primele zile ale anului 2024, există motive de optimism care ne îndeamnă să privim spre viitor cu un pic de speranță.

De la progrese semnificative în domeniul energiei regenerabile la angajamentele internaționale de a renunța la combustibilii fosili, există semne că putem inversa trendul și, în ciuda cretinilor care masacrează  Amazonul sau plătesc averi pe un SUV pe motorină, să protejăm mediul. Înconjurător. Adică ceea ce ne mai ține, cumva, în brațe. În viață.

Energia regenerabilă în teste și recorduri

Finalul anului 2023 a adus o veste încurajatoare din Portugalia, care a stabilit un record mondial, bazându-se exclusiv pe energie din surse regenerabile timp de o săptămână. În timp ce Agenția Internațională a Energiei prognozează cea mai mare creștere a capacității globale de energie regenerabilă în 2023, China, unul dintre cei mai mari poluatori, face progrese semnificative în atingerea obiectivelor sale privind energia eoliană și solară. Dezvoltarea tehnologiilor, cum ar fi turbina eoliană în formă de fagure din Scoția, demonstrează că avem resurse pentru a transforma modul în care ne alimentăm cu energie.

Acord climatic privind combustibilii fosili

Summit-ul mondial pentru acțiuni climatice COP28, desfășurat în decembrie în Dubai, a fost marcat de angajamentul a aproape 200 de țări de a contribui la tranziția de la combustibilii fosili în sistemele energetice. Greu de crezut că țările al căror produs intern brut se bazează majoritar pe exploatarea combustibilor fosili vor renunța prea curând la însăși rațiunea lor de a exista în concertul economic mondial. Dar este prima dată când toți combustibilii fosili sunt vizați într-un acord COP, iar acest pas istoric reprezintă o schimbare de paradigmă care ar putea redefini economiile globale. Implementarea acordului rămâne un aspect crucial, mulți experți au avertizat asupra lacunelor în formularea intențiilor reale și a angajamentelor credibile, aspecte care ar putea lăsa ușa deschisă pentru efectele ipocriziei celor aflați în directă dependență de exploatarea combustibililor fosili.

Știți cum e, vorbele frumoase nu costă nimic

Dar proiecte îndrăznețe există, un nou tip de baterie pentru stocarea energiei regenerabile, bazat pe pietre încinse, ar putea grăbi finalul erei combustibililor fosili. Și, implicit, finalul credibilității bunicuților isterici, gen Donald Trump, care insistă să ne convingă că încălzirea globală e o teorie zăltată, o cale de a-i deposeda pe ei de dreptul de a hăcui, în profit, plămânii Planetei.

Reducerea defrișărilor în Amazon

După ani de defrișări masive în Amazonul brazilian, există speranțe că 2024 va aduce o încetinire semnificativă a distrugerii pădurilor. Datele din iulie 2023 arată un declin de 22,3% a defrișărilor în ultimele 12 luni, iar protejarea celei mai mari păduri tropicale a lumii este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice.

Refacerea stratului de ozon

Vești bune vin de la experții ONU, care afirmă că stratul de ozon se recuperează complet în câteva decenii. Eliminarea substanțelor chimice care consumă ozon la nivel global contribuie la această recuperare. Cu menținerea măsurilor actuale, stratul de ozon poate reveni la nivelele din 1980 până în 2040 (!), și această minune ar reprezenta o foarte importantă victorie în protejarea planetei de razele ultraviolete nocive.

Accelerarea vânzărilor de autovehicule electrice

În 2023, mașinile electrice au înregistrat o popularitate în mare creștere, atingând un nou record de vânzări  în SUA, China și Europa. Vehiculele ecologice  (deși încă la nivelul de mașini de vis, ca preț, pentru cei amărâți) devin, totuși, mai accesibile și reprezintă un pas esențial în decarbonizarea transportului rutier. Hibrizii seduc chiar și în țările slab pregătite pentru alimentarea alternativă, acolo unde trend-ul principal rămâne, totuși, marcat profund de opțiunea pentru caii putere la orice preț, cu orice preț. Mai puțin elegant spus, țărănetele cu bani încă alege o sufragerie babană pe patru roți deși a furat destul ca să-și permită măcar un hibrid.

Chiar dacă 2023 a adus provocări, chiar dacă aceste provocări sunt parte a unui trend mondial de care numai persoanele cu adevărat iresponsabile nu țin cont, semnele de progres în lupta împotriva schimbărilor climatice în anul 2024 oferă speranță.

Angajamentele internaționale, avântul benefic al energiei regenerabile și adoptarea în lumea civilizată a ideii de vehicul electric depășesc pofta universală de a-ți arăta mușchii de statut social, pe motorină, cu orice preț.

La urma urmei, nu e rău să fii în trend, dacă direcția în care arunci banii este cea care ne trebuie. Sunt, cele de mai sus, doar câteva exemple care arată că o schimbare în bine, în curat, în respirabil, este posibilă. Cu eforturi continue și politici publice de coerență globală, putem, toți, contribui la construirea unui viitor sustenabil și echilibrat pentru generațiile viitoare.

Sunt aici câteva semne care ne dau ceva inimă.

Ceva curaj.