Cum a salvat un taximetrist din București o fată de 15 ani de la drogul violului (exclusiv)

Caz unic de spirit civic din partea unui taximetrist bucureștean: în loc să transporte o fată de 15 ani la locuința unui traficant de droguri, a dus-o la cea mai apropiată secție de poliție, de unde a fost ulterior recuperată de mamă. Părinții au numai cuvinte de mulțumire pentru rapiditatea în decizie a taximetristului, nu același lucru îl spun însă despre organele de anchetă și faptul că traficanții sunt în continuare în libertate.

La 15 ani, Violeta a experimentat deja mai tot ce se poate în materie de stupefiante, inclusiv heroină. Fata unor oameni de afaceri din Popești Leordeni, din imediata vecinătate a Capitalei, a atras prin poziția socială atenția unei rețele de traficanți de droguri ce a reușit să o facă în scurt timp dependentă.

În încercarea de a o salva, familia a internat-o timp de trei luni într-o clinică de dezintoxicare, din care a ieșit la începutul lunii decembrie.

De cum s-a întors acasă, au revenit și traficanții iar faptul că familia nu-i permitea tinerei să iasă nu reprezenta un impediment: drogurile și banii zboară pur și simplu peste gardul casei.

„Evadarea” la poliție

Unul dintre traficanții care o aprovizionau era Marcel, un bărbat de 35 de ani.

„După ce fiica mea s-a externat din clinică, l-a căutat pe numitul Marcel în scopul de a procura droguri. Având în vedere că fiica mea nu putea părăsi domiciliul, subsemnata interzicându-i acest lucru, Marcel venea la domiciliul fiicei mele și-i arunca droguri peste gardul locuinței”, arată mama fetei în sesizarea penală transmisă polițiștilor din Popești Leordeni.

Pe 10 decembrie seara, la doar câteva zile de când se externase de la dezintoxicare, tânăra a plecat pe furiș de acasă, să se întâlnească cu o prietenă și cu Marcel.

„A luat un taxi din Popești Leordeni către București, zona Băneasa. Auzind conversația telefonică dintre fiica mea și Marcel, aceștia discutând despre droguri, taximetristul nu a mai dus-o la destinație ci s-a îndreptat spre secția de poliție nr 8 și a predat-o polițiștilor”, se mai arată în sesizarea penală.

Recuperată de mamă în aceeași seară, fata a fost adusă din nou acasă. Pe urmele ei, și traficantul.

„După data de 10.12.2022, Marcel a revenit la domiciliul subsemnatei și i-a aruncat din nou droguri, în curtea casei, fiica mea plătindu-i 400 de lei, aruncați peste gard”, mai arată mama tinerei.

Ce este „drogul violului”

Unul dintre stupefiantele oferite de Marcel era GHB (prescurtarea de la gama – hidroxi – butiratu), un drog care încetinește unele procese din creier și din sistemul nervos central. Folosit în trecut de culturiști pentru creșterea masei musculare, interzis în Statele Unite, nu are miros și culoare și este ușor de adăugat în băuturi. Victima are pierderi de memorie și somnolență, motiv pentru care este cunoscut precum „drogul violului”.

Exact după acest drog, ce generează o puternică dependență, pornise adolescenta cu taxiul în seara în care a ajuns la poliție.

Conform medicilor, cei care consumă în mod regulat GHB pot dezvolta toleranță, au nevoie de doze suplimentare și ajung ușor la dependență. Consumatorii care încearcă să renunțe au simptome precum insomnia, anxietatea, tremurături și transpirație.

Reacția poliției se lasă așteptată

În urmă cu o săptămână, familia Violetei a depus o sesizare penală împotriva traficantului, detaliind relația acestuia cu fata, din ultimul an.

În urmă cu trei săptămâni, aceeași familie a depus o sesizare penală împotriva altui dealer de droguri care întreținea și relații sexuale cu fiica lor de doar 15 ani.

Autoritățile susțin că există o anchetă în curs, chiar dacă efectele ei nu sunt vizibile.

„Sunt convinsă că se desfășoară activități procedurale în dosar iar polițiștul organ de urmărire penală își va organiza audierile în funcție de cum consideră dânsul. Voi verifica dacă este dosarul în lucru”, ne-a transmis comisar șef de poliție Anne Marie Ciolcă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Ilfov, în subordinea căruia se află secția din Popești Leordeni.

Am încercat în ambele cazuri să aflăm ce măsuri s-au întreprins în dosar până la această dată (dacă a fost începută cercetarea penală, dacă au fost ridicate probe și dacă au fost audiați martori sau părți) dar deocamdată nu am primit nicio informație în acest sens.

Vom reveni cu răspunsul autorităților, pe măsură ce ne va parveni.

Numele victimei și ale traficantului au fost modificate, pentru a nu fi acuzați că afectăm bunul mers al anchetei. Restul datelor sunt cât se poate de reale.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole