Cum s-a transformat Indagra în ultimii ani. Pe bani mulți

Publicat: 05 nov. 2023, 08:15, de Victor Scarlat, în Anchete , ? cititori
Cum s-a transformat Indagra în ultimii ani. Pe bani mulți

Tot mai multă lume se declară dezamăgită de transformarea Indagra, cel mai mare târg de agricultură și industrie alimentară de la noi, într-un imens talcioc, unde se vând de toate printre grătarele cu mici și cârnați, la care se înghesuie vizitatorii.

Expozanții nu sunt nici ei prea încântați și recunosc că vin mai mult pentru contacte, și nicidecum contracte, și încă pe bani mulți.

Cu fiecare an care trece, imaginea Indagra se schimbă radical. Chiar dacă s-au dat în folosință ceva spații moderne de expunere pentru firmele participante, în încercarea de internaționalizare a manifestării și a aducerii ei la standardele cele mai înalte, vechile obiceiuri n-au fost uitate, ba dimpotrivă, parcă se accentuează: grătarele sunt mai multe, iar fumul de mici este și mai gros, mai ales că pentru orice român, fie el ministru sau agricultor de rând, care vine la târg, vizita se încheie cu un mic și o bere, de obicei. Sau poate ceva dulce ori un pahar de must sau un suc, fiecare după cum preferă.

Adevărul este că parcă nici fermierii n-au mai fost așa de mulți ca altădată și s-au mai rărit și expozanții cu care ne obișnuisem deja, semn clar că așteptările nu le-au fost atinse. Unii se plâng că tarifele sunt mari, alții spun că poate târgul ar trebui mutat undeva la marginea orașului, dar toată lumea este de acord cu un lucru: Indagra este un bun prilej de socializare. Și de ce nu, de a afla care sunt noutățile în agribusiness.

Ce spune lumea despre târg

“Am dat o fugă prin târg, cu toate că inițial nu voiam, știam că nu se mai adresează fermierilor, care sunt tot mai puțin interesați, ci de la un an la altul, a devenit un târg de ieșit duminica cu copiii la plimbare si de mâncat la fata locului, tot felul de mâncăruri sau grătare care n-au nicio treabă cu scopul inițial al Târgului Internațional INDAGRA.

Nu cred că a găsit cineva un partener nou și nici nu cred că a semnat cineva vreun contract. Ce-i drept nici marii expozanți de tractoare și mașini sau de inputuri nu mai vin toți, pentru că este scump și nu le aduce beneficii, din cauză că publicul țintă nu e atins”, susține într-o postare pe Facebook Aurel Pană, un cunoscut consultant.

Cam același lucru ne-au spus și oierii pe care i-am întâlnit la standul de zootehnie, care recunosc că vin mai mult pentru contacte, să vadă ce genetică mai este în piață, decât să vândă ceva.

Poate ar mai trebui precizat și faptul că declarațiile lui Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), conform cărora fermierii care lucrează sub 100 de hectare ar trebui să nu mai primească subvenții au stârnit ceva indignare în rândul fermierilor.

Târgul Indagra este organizat de către Romexpo, unde acționat majoritar este CCIR.

Prețuri pentru expozanți

Pe lângă producătorii care au fost invitați de Ministerul Agriculturii și n-au plătit pentru spațiul ocupat la târg, ceilalți expozanți au fost nevoiți să scoată din buzunar sume considerabile pentru a fi prezenți la manifestare.

Astfel, la exterior pentru un metru pătrat de tren prețul a fost în jur de 47 de euro, în timp ce la interior undeva la 147 euro/mp în funcție de poziție.

La ediția din acest a Indagra au fost prezente peste 500 de firme din 23 de țări și în jur de 33.000 de vizitatori.

Sursa foto: Aurel Pana FB
Sursa foto: Aurel Pana FB