Cum se poate domoli creșterea prețurilor locuințelor

Publicat: 12 mai 2021, 14:30, de Răzvan Zamfir, în ESENȚIAL , ? cititori
Cum se poate domoli creșterea prețurilor locuințelor

Conform datelor INS, în 2020 s-au livrat la nivel național 67.816 unități locative, puțin peste nivelul anului precedent. Pentru 2021, aproximativ 180 de noi ansambluri rezidențiale sunt planificate pentru livrare în București și Ilfov. Prețurile cresc continuu, modificate și de scumpirea materialelor de construcții și de cerere, dar și de lăcomia unor dezvoltatori, numărul de tranzacții a crescut semnificativ în ultimul trimestru al anului, astfel încât 2020 s-a încheiat cu un avans de 8% față de 2019 în totalul de unități tranzacționate.

Tendința a fost observată și la nivel național, unde piețe regionale precum Cluj sau Timiș au înregistrat creșteri ale cererii de 30%, respectiv 25%. Deocamdată însă, locuințele din interiorul orașului au fost preferate de client în 2020, județul Ilfov marcând o scădere cu 6% a cererii față de 2019.

Cum s-ar putea tempera creșterea prețurilor locuințelor?

Cum ar putea fi frânată scumpirea apartamentelor? Aparent nu prea există rezolvări, iar implicarea statului nu e niciodată o soluție. O posibilă rezolvare a problemei creșterii prețurilor locuințelor l niveluri nesustenabile, e creșterea ofertei. Atât de stat cât și private.

„Astăzi, peste toate problemele curente, mai avem doua nou apărute. Dobânzile mici și prețurile materialelor de constructii in creștere cu 2 cifre. Cu alte cuvinte Furtuna Perfectă! Cum am putea sa protejăm piața împotriva unor creșteri abrupte de preț? Creștem brusc oferta potențială de locuinte astfel încât sa aducem echilibru între cerere și ofertă. Ma uit in ograda noastră. Ce se întâmplă în realitate, în București? Blocăm tot ce însemnă autorizație de construcție! Cu alte cuvinte, în loc sa încercăm sa temperăm piața aruncăm paie pe foc. Sunt sigur că de vină pentru viitoarele creșteri de preț vor fi vinovați, în ordinea numerelor de pe tricou, greaua moștenire, mafia imobiliară, contextul internațional, Soros, prețul pătrunjelului, tanti Vasilica de la Dâlga de Sus și Bill Gates. Oricine în afară de adevărații responsabili care ar putea tempera puțin nebunia care va veni și anume autoritățile țocale. Reiau întrebarea de la început – Si noi ce facem? Transformăm orașul într-unul cu proprietăți care se adresează doar celor cu venituri mari, middle și top management, IT-iști și consultanți sau încercam să avem un oraș accesibil tuturor?” se întreabă agentul imobiliar Georgian Marcu, pe Facebook.

Terenurile, 95% creșteri ale tranzacțiilor

Cele mai mari tranzacții cu terenuri în București au totalizat peste 220 milioane euro în 2020, cu 7 tranzacții individuale de peste 10 milioane euro fiecare. Potrivit consultantului imobiliar Crosspoint, dezvoltatorii și investitorii au ținut pasul cu schimbările pieței și și-au mutat focusul spre piața rezidențială. Ca efect, piața tranzacțiilor cu terenuri a fost extrem de dinamică în 2020, cu peste 118.000 tranzacții înregistrate în București și Ilfov, o creștere de 95%, dintre care 72.175 tranzacții numai în București.

Prețurile terenurilor în București și localitățile adiacente au înregistrat creșteri în 2020. În timp ce cele mai mari creșteri s-au observat în zonele centrale și de nord din interiorul orașului, prețurile au înregistrat majorări și în zonele periferice, în special în zonele consacrate pentru dezvoltări rezidențiale.

Cert e că, în ciuda avertismentelor venite de la câțiva analiști, prețurile continuă să crească, în special din motive exterioare economiei românești, mai ales din cauza scumpirii materialelor de construcții. majoritar din import, și vor deveni în câțiva ani impracticabile.