Marcel Ciolacu: „Compania Damen ar trebui, în primul rând, să se așeze la masă!”

Publicat: 24 apr. 2024, 18:16, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Marcel Ciolacu: „Compania Damen ar trebui, în primul rând, să se așeze la masă!”
Damen a intrat în conflict cu Statul Român

Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat optimist în ceea ce privește rezolvarea pe cale amiabilă a disputelor pe care Statul Român le are cu Grupul olandez Damen, care operează șantierul naval de la Mangalia.

Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, vorbind despre diferendele cu Grupul Damen: „Am avut o informare în ședința de Guvern. Nu este prima informare pe care a făcut-o ministrul Economiei. Cred în continuare că factorul uman, Compania Damen, ar trebui, în primul rând, să se așeze la masă și să găsim cele mai bune soluții. Îmi doresc ca o parte din înzestrarea Armatei Române să se facă în fabricile din România. Potențialul șantierului naval controlat de Damen este una dintre opțiuni. Sunt convins că, în perioada următoare, printr-o echipă guvernamentală, prin ministrul Economiei, vom avea aceste discuții.”

Reamintim că grupul olandez a escaladat conflictul cu statul român, recurgând la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena. Motivul este rezilierea acordului din 2018 prin care Damen a devenit acționar minoritar (49%) în Damen Shipyards Mangalia SA, dar cu control operațional, statul român deținând 51% din acțiuni.

Cei peste 1500 de angajați români rămași în șantier au trimis un apel disperat către Guvern pentru sprijinul necesar în protejarea locurilor de muncă și redresarea situației critice cu care se confruntă.