De ce nu ar trebui să dai niciodată cuiva numărul tău de telefon în aplicațiile de întâlniri?

Publicat: 22 iul. 2023, 09:00, de Teodora Dinu, în LIFESTYLE , ? cititori
De ce nu ar trebui să dai niciodată cuiva numărul tău de telefon în aplicațiile de întâlniri?

Sunt la modă întâlnirile online. Totuși, nu trece prea repede la pasul următor fiindcă te poți trezi în situații neplăcute.

Întâlnirile online pot duce uneori la dragoste, dar alteori pot duce la discuții cu o mulțime de ciudați pe internet. Cu toate acestea, un ciudat este cu siguranță mai bun decât o înșelătorie.

Escrocii pot spune diverse povești lacrimogene. De exemplu, că soția lor a fost ucisă într-un accident de mașină, acum locuiesc cu mătușa lor. La întrebări de genul „Ce faci pentru a trăi?” Escrocii răspund cu o variantă care poate fi atrăgătoare: „Eu și mătușa mea deținem un magazin de bijuterii!”, Cu o asemenea poveste în maximum 15 minute de chat îți poate cere numărul de telefon. Această variantă este doar un exemplu, dar escrocii au multe altele cu care să te prindă în mreje.

Există o serie de semnale la care trebuie să fiți atenți atunci când sunteți online, iar unul dintre cele mai importante este atunci când se grăbește să vă ceară numărul de telefon. Un record de 1,3 miliarde de dolari a fost pierdut anul trecut doar în SUA din cauza înșelătoriilor romantice, așa că asigurați-vă că vă întâlniți online în siguranță, urmând câteva sfaturi.

De ce ar trebui să te gândești de două ori înainte de a da numărul tău de telefon? Conversația poate părea că se desfășoară fără probleme. Oricum, următorul pas foarte obișnuit după întâlnirea cu cineva pe platformă este schimbul de numere de telefon. Deși poate părea modalitatea naturală de a progresa conversația, poate fi de fapt o configurație pentru o potențială înșelătorie. Iată câteva dintre escrocheriile care ar putea apărea dacă îi oferi unui străin numărul tău de telefon.

Înșelătorie prin mesaje text

Schimbul de numere de telefon poate să nu însemne că veți fi vizat automat, iar interlocutorul poate juca o escrocherie mai lungă prin obținerea numărului tău.

Este posibil să fiți familiarizat cu o înșelătorie prin text. Totuși, este posibil să nu asociați posibilitatea de a deveni victima pretendentului pe care l-ați întâlnit online. Cu toate acestea, dacă au numărul dvs. de telefon, ei pot trimite în cele din urmă mesaje text false care vă păcălesc să furnizați informații sensibile.

Din păcate, înșelătoriile prin mesaje text sunt destul de inteligente, iar escrocii caută doar oameni reali cărora să le trimită, motiv pentru care au recurs la obținerea lor prin metode precum crearea de profiluri de întâlniri online false.

Înșelătorie de autentificare cu doi factori

Mulți dintre noi am configurat autentificarea cu doi factori în conturile noastre fie că este vorba despre rețelele sociale, bancare sau orice alt cont. Aceasta înseamnă că aveți o metodă de protecție de rezervă configurată, așa că dacă cineva încearcă să se conecteze la unul dintre conturile dvs., veți primi un mesaj text. În timp ce în mod normal, garda ta poate fi ridicată, un potențial pretendent romantic ar putea să-ți folosească numărul de telefon și să te păcălească să predea un cod, predându-ți astfel contul.

Când primiți vreodată un cod de autentificare și nu vă conectați singur la un cont, nu da acel cod nimănui.

Dacă bănuiți că cineva încearcă să acceseze unul dintre conturile dvs., deconectați-vă de persoana căreia i-ați dat numărul de telefon și schimbați parola pentru contul la care a încercat să se conecteze.

Înșelătorie prin schimbarea cartelei SIM

Aceasta este o înșelătorie mai extremă care s-ar putea întâmpla dacă îi oferiți escrocului potrivit numărul dvs. de telefon. Hackerul va cumpăra un nou telefon și va pune o cartelă SIM în el.

Folosind numărul dvs. de telefon, ei vă vor contacta operatorul de telefonie și vă vor explica că și-au pierdut cartela SIM și au nevoie de una nouă. Apoi, vă vor oferi numărul ca dovadă de identitate. Dacă au succes, este posibil să vă transfere numărul de telefon pe cartela SIM și pe telefon, ceea ce înseamnă că tocmai a preluat accesul la întregul număr de telefon.

Acest lucru i-ar putea determina, desigur, să poată pirata mai multe conturi, deoarece orice coduri de autentificare cu doi factori vor ajunge direct la ei.

Înșelătorie foto riscantă

Un alt motiv pentru care să nu dați numărul dvs. de telefon este că, dacă ar trebui să fiți influențat să trimiteți orice fel de fotografii riscante, acel escroc poate căuta invers în numărul dvs. de telefon pentru a vă căuta apoi numele și informațiile personale, pentru a vă găsi conturile de rețele sociale și pentru a încerca să vă șantajeze cu aceste fotografii.

Înainte de a oferi numărul dvs. de telefon real în aplicațiile de întâlniri, există modalități de a vă păstra informațiile în siguranță, cum ar fi utilizarea unui număr fals de la Google Voice, ne sfătuiește foxnews.com

Cum să evitați înșelătoriile romantice și să vă protejați

1. Nu dați numărul dvs. de telefon real

Cel mai bine este să nu faceți schimb de informații personale înainte de a vă întâlni cu cineva în viața reală și ar trebui să vă luați multe măsuri de precauție. Dacă doriți să continuați conversația dincolo de aplicația sau site-ul web pe care ați întâlnit pe cineva, utilizați un al doilea număr de telefon. Puteți crea unul gratuit folosind Google Voice sau alte variante.

2. Ai grijă de oamenii pe care îi întâlnești online

Fiți precaut când interacționați cu persoane pe care le întâlniți online, mai ales dacă vă cer informații personale sau detalii financiare.

Escrocii creează adesea profiluri false pentru a atrage victime nebănuitoare și pot încerca să construiască o relație cu tine pentru a-ți câștiga încrederea și, în cele din urmă, să profite de tine financiar sau emoțional.

3. Faceți-vă cercetările

Fă-ți temele verificând persoana cu care vorbești. Nu considera doar ceea ce spun ei drept adevăr. Verifică-le profilurile de pe rețelele sociale, caută numele lor și vezi dacă apare ceva suspect.

4. Nu trimite bani

Orice ai face, nu trimite niciodată bani cuiva pe care nu l-ai întâlnit niciodată personal. Nu-mi pasă ce poveste de plâns ți-ar putea da – nu te îndrăgosti și trimite-le bani. Amintiți-vă, dacă cineva vă cere bani, probabil că este o înșelătorie.

5. Întâlnește-te personal

Escrocii vor evita adesea întâlnirea în persoană. Așadar, odată ce cunoașteți puțin persoana prin intermediul platformei pe care ați discutat cu ea, aranjați-vă să o întâlniți personal. Evident, asta înseamnă că vă întâlniți într-un spațiu public sigur.

6. Fii atent la dragostea la prima vedere

Dacă cineva pare prea bun pentru a fi adevărat, probabil că este. Escrocii folosesc adesea tactici pentru a-ți câștiga rapid încrederea și afecțiunea. Așa că nu lăsați aspectul lor să vă împiedice să folosiți cea mai bună judecată pentru a vă asigura că sunt cine spun că sunt.

7. Folosește site-uri de întâlniri de renume

Site-urile de întâlniri de renume au măsuri de securitate pentru a vă proteja de escrocherii. De obicei, au politici și linii directoare stricte pentru a se asigura că utilizatorii lor sunt autentici și de încredere. Aceste site-uri solicită adesea utilizatorilor să-și verifice identitățile și să treacă printr-un proces de verificare înainte de a putea crea un profil și de a începe să interacționeze cu alți utilizatori. Acest lucru ajută la eliminarea profilurilor false și a escrocilor care ar putea căuta să profite de indivizi nebănuiți.

8. Raportați comportamentul suspect sau orice altă înșelătorie

Dacă bănuiți că cineva este un escroc, raportați-l pe site-ul de întâlniri sau pe platforma de socializare și blocați-l imediat. Este important să iei măsuri pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți.

9. Investește în servicii de eliminare a informațiilor personale

Vă recomand cu căldură să eliminați informațiile personale care pot fi găsite pe diferite site-uri de căutare de persoane de pe web. Dacă oferiți cuiva adresa dvs. de e-mail sau numărul de telefon, acesta ar putea să caute invers informațiile dvs. și să obțină adresa dvs. de domiciliu.

10. Aveți un software antivirus bun pe toate dispozitivele dvs

Cel mai bun mod de a vă proteja de încălcarea datelor dvs. de către un escroc romantic este să aveți instalată protecție antivirus pe toate dispozitivele dvs.

Citește și: România este pe locul 1 în lume la încasările din videochat!