Decizia prin care se pot ieftini pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice

Publicat: 30 iun. 2022, 11:14, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Decizia prin care se pot ieftini pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice
Panouri fotovoltaice

Pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice ar putea fi mai ieftine în viitorul apropiat, fiinde inițiat un proiect de lege ce prevede reducerea taxei pe valoare adăugată la toate aceste produse.

Conform inițiatorilor de la USR, scopul proiectului este încurajarea cetățenilor să investească în metode alternative de producție a energiei și să își reducă astfel consumul din rețeaua națională.

Se prevede reducerea TVA la 5% la aceste produse iar decizia ar fi extrem de utilă în contextul în care de la 1 aprilie 2023 s-ar renunța la măsurile de plafonare a prețului la energie, aplicate în prezent.

Cristina Prună, deputat în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, susține că e nevoie de stimulente la toate nivelurile pentru a vedea un impact semnificativ la nivelul facturilor.

„Măsurile în vigoare astăzi nu ating cauza creșterii exponențiale a prețurilor și nu pot fi sustenabile pe termen lung. Avem programul Casa Verde Fotovoltaice cu un buget impresionant, dar care sub coordonarea Administrației Fondului pentru Mediu se desfășoară greoi și cu foarte multe blocaje.

E nevoie să acționăm pe toate planurile, inclusiv la nivelul consumatorului casnic. Prin acest proiect de lege ne dorim să sporim numărul prosumatorilor, adică a celor care devin mici producători de energie, iar gospodăriile să devină mai eficiente energetic prin adoptarea de soluții moderne. Mergem în aceeași direcție a reducerii taxelor, precum TVA-ul, pentru a stimula adopția acestor soluții”, susține Cristina Prună.

Proiectul a primit semnături de la deputați ai mai multor partide și se speră într-o susținere transpartinică a lui și la momentul dezbaterilor din parlament.