Depresia – boala care-i „lovește” pe cei singuri în timpul sărbătorilor de iarnă

Publicat: 02 ian. 2024, 13:30, de Vlad Stefan Orjan, în Sănătate , ? cititori
Depresia - boala care-i „lovește” pe cei singuri în timpul sărbătorilor de iarnă

Unii consideră că este doar o „fiță” trecătoare, în timp ce alții o văd drept o formă de nebunie. Orice perspectivă ai aborda, impactul depresiei nu poate fi subestimat. Numai cei care suferă sub povara tristeții pot înțelege cu adevărat ceea ce se întâmplă în sufletul și mintea lor.

Este o luptă dificilă, aproape imposibilă de înțeles pentru cei din afara acelei experiențe. Și în timpul sărbătorilor de iarnă, aceste răni par să fie adâncite, iar emoțiile deja fragile sunt readuse în prim-plan.

Cu toate acestea, să nu dramatizăm excesiv! Există modalități de a traversa această perioadă cu zâmbetul pe buze. Cu toate că bucuria celorlalți în febra sărbătorilor și căutarea frenetică a cadourilor înnegrește inimile celor singuri, este important să știi că nu ești singură în tristețea ta. Depresia de sezon pare să afecteze mai ales femeile decât bărbații, în special pe cei sensibili, cei care au suferit traume recente, cei care au pierdut pe cineva drag, precum și cei care au trecut prin divorțuri sau separări dificile.

Am luat la întrebări o scriitoare care a trecut printr-un episod de depresie

Astăzi avem privilegiul de a purta o discuție cu Elena Panait, autoarea recentei cărți „Dl. Green: O umbră a trecutului”, care a trecut printr-o experiență dificilă legată de depresie. Vom explora cu ea această temă sensibilă și vom descoperi calea sa personală către vindecare.

depresia elena panait

Reporter (R): Bună, Elena! Știu că subiectul nu este ușor, dar vrem să împărtășim experiența ta pentru a ajuta pe alții. Cum apare depresia?

Elena (E): Bună! Voi răspunde întotdeauna cu drag la orice întrebare. Nu știu cum apare depresia în general, dar eșecurile consecutive și capitularea pot conduce către această stare.

R: Când ai realizat că te confrunți cu depresia?

E: Nu am reușit să-mi dau seama la timp. Când am simțit că nu mai am acea dorință arzătoare, mi-am pus primele semne de întrebare. Am decis să revin la psiholog, deja a doua oară, de data aceasta ca pacient, nu ca personaj.

R: Câte ședințe ai considerat necesare pentru a te recupera?

E: Nu există o formulă standard. Depinde în mare măsură de tine și de legătura cu psihologul. Trebuie să fii sincer cu tine însuți și cu terapeutul.

R: Care sunt primii pași spre vindecare?

E: Conștientizarea nevoii de ajutor specializat, sinceritatea cu tine însuți, sprijinul familiei și prietenilor sunt esențiale. Ieșirea în natură, menținerea pasiunilor, implicarea în activități plăcute sunt, de asemenea, importante.

R: La tine cum s-a produs „vindecarea”?

E: Nu știu dacă există vindecare 100% la mine, dar pot spune că sunt pe calea cea bună. Mereu a fost cineva care să mă întrebe: „Elena, ce faci? Cum ești?” Psihologul Mihaiela Avramescu a fost mereu acolo să mă asculte și a încercat să mă mențină pe lina de plutire, Gaara, câinele meu, a fost și este cel mai bun anti-depresiv, prietenii s-au așezat lângă mine iar când au văzut că eu chiar nu mai pot m-au întrebat: „Când ai de gând să te ridici? Mai stai mult aici?”, familia m-a susținut, natura m-a ajuta și ea (plimbările în natură fac bine), muzica și faptul că am fost forțată de toți cei pe care i-am menționat să particip la fel de fel de concursuri. Și poate că cel mai determinat factor pentru mine, dacă aș putea să-L numesc așa a fost Dumnezeu. Cel ce nu m-a părăsit, ci mi-a purtat în continuare de grijă.

R: Ce le-ai transmite celor care suferă de depresie?

E: Să aibă puterea să se regăsească, chiar dacă nimeni nu mai crede în ei, unde există cineva care-i va ajuta, doar ei să dorească să obțină vindecarea. Să iasă cât mai des în natură, să nu renunțe la pasiunile lor, să-și ia un animal de companie de care să aibă grijă și să trăiască în prezent. Trecutul s-a dus, prezentul e aici și acum și merită trăit, iar viitorul este necunoscut! Eu am mai stat la o vorbă… nici la mine nu a mers în totalitate, dar m-a ajutat mult: „Când vine depresia râzi de ea, ea te va considera prost și te va părăsi!” Și…încă un lucru: faceți o listă cu toate realizările voastre și aveți să vedeți cât de minunați sunteți. Nu lăsați multe griji să vă împovăreze. Bucurați-vă! În față avem un Nou An în care, să ne punem pe noi pe primul loc și dacă nouă ne e bine, singur le va fi și celorlalți (asta dacă nu uităm de unde am plecat).

R: Și acum, ca o ultimă întrebare: Ce se va întâmpla cu Dl. Green?

E: Este într-o „vacanță” pe termen nelimitat. Poate nu va reveni prea curând, dar cărțile sale pot fi răsfoite în viitorul apropiat. Totuși, avem și alte surprize literare pregătite pentru 2024.

R: Mulțumesc, Elena, pentru această discuție sinceră și deschisă! Îți dorim un An Nou plin de sănătate și bucurii!

E: Mulțumesc și eu! La mulți ani tuturor! Să avem un an mai bun, cu mai puține depresii și mai multe reușite!

Cum se manifestă depresia?

Începând cu dificultatea de a te trezi dimineața, somnolența persistentă pe parcursul zilei, și până la schimbări ale obiceiurilor alimentare și retragerea socială, semnele depresiei de sezon sunt variate și subtile. Suferinzii au tendința de a amâna activitățile zilnice și de a se neglija. Simptomele evoluează, adăugând anxietate, dureri fizice, și chiar insomnii nocturne. Acestea nu sunt doar semne neplăcute, ci avertismente serioase, iar ignorarea lor poate duce la consecințe tragice, inclusiv tentative de sinucidere.

Cei mai mulți care se confruntă cu tulburările afective sezoniere suferă de depresii majore, iar un procent semnificativ dezvoltă sau au deja tulburări bipolare. Sistemul nervos este cel care generează dereglările asociate depresiei, justificând astfel tendința de autoizolare. În plus, în sezonul rece, nivelul scăzut de serotonină, hormonul fericirii, contribuie la apariția anxietății. Este important de menționat că 15% dintre cei cu afecțiuni cardiovasculare se confruntă și cu simptome specifice depresiei, iar asocierea bolilor cardiovasculare cu depresia dublează riscul de infarct. Potrivit Asociației Americane a Inimii, la cei care au suferit un infarct, episoadele depresive cresc cu 17% riscul de deces.

Un somn de calitate scăzută, fie că este insuficient, excesiv sau fragmentat, poate fi printre cele mai supărătoare cauze ale unor probleme de sănătate ascunse, iar depresia este una dintre ele. Importanța acordată somnului și conștientizarea semnelor depresiei pot juca un rol crucial în prevenirea unor consecințe tragice și în promovarea unei stări de bine la nivel mental și fizic.