LIVE: Dezbateri şi vot pe bugetul de stat pentru 2024

Publicat: 20 dec. 2023, 16:30, de Vlad Stefan Orjan, în ESENȚIAL , ? cititori
LIVE: Dezbateri şi vot pe bugetul de stat pentru 2024

Astăzi, în cadrul unei ședințe plenare extraordinare, Parlamentul României se va reuni pentru a finaliza dezbaterile și a vota proiectul bugetului de stat și al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024. Comisiile reunite de buget-finanțe au emis marți un raport favorabil pentru cele două proiecte, iar astăzi se așteaptă să fie adoptate în plenul legislativului.

Update 17.05: Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost adoptat cu 294 de voturi „pentru” și 84 de voturi „contra”.

Update 17.00: La data de 15 decembrie, Guvernul a dat undă verde celor două proiecte de lege referitoare la bugetul pentru anul 2024. Conform proiectului, bugetul României pentru anul viitor va acorda o atenție specială investițiilor, reprezentând aproximativ 7% din Produsul Intern Brut (PIB). În paralel, se estimează o creștere economică de 3,4%, reflectând determinarea de a sprijini dezvoltarea și prosperitatea țării.

Cu toate acestea, există și o parte a dezbaterilor dedicate estimării deficitului bugetar, care se plasează la 5% din PIB. Acest aspect a generat o dezbatere animată în cadrul plenului, evidențiind diversitatea de opinii în privința sustenabilității și impactului asupra economiei.

În concluzie, aprobarea bugetului pentru anul 2024 marchează o etapă semnificativă în demersurile legislative ale României, punând accent pe direcționarea fondurilor către investiții și creștere economică în vederea consolidării poziției țării în contextul internațional.

Update 16.30: Toate anexele bugetului de stat pentru anul 2024 au fosta adoptate. Începe dezbaterea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Update 16.00: Guvernul a creionat un buget pentru 2024 cu un deficit de 5% din PIB, după ce veniturile ar creşte cu 13% şi cheltuielile cu 10%. Acum, ca şi la bugetul de anul trecut, Consiliul Fiscal, organism consultativ care are rolul de a emite opinii pe politicile fiscal-bugetare ale guvernului, avertizează că veniturile sunt supraestimate şi cheltuielile sunt subestimate, astfel că riscul este ca deficitul bugetar să ajungă la 6,4% din PIB în 2024, ceea ce ar însemna al doilea derapaj bugetar consecutiv pentru coaliţia PSD-PNL.

Update 15.30: 10 milioane de lei în plus la buget, pentru învăţarea limbii române, amendament UDMR. Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de miercuri, un amendament al UDMR.

10 milioane de lei în plus la buget, pentru învăţarea limbii române, amendament UDMR. Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de miercuri, un amendament al UDMR, pentru învăţarea limbii şi literaturii române.

Comisiile parlamentare îl respinseseră iniţial. Acesta prevede alocarea a 10 milioane de lei, în bugetul Ministerului Educaţiei, pentru iniţierea şi organizarea din martie 2024 a derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române (PNSILLR).

Update 15.23: Scandalagii parlamentari AUR au părăsit sala de plen și au renunțat la participarea în dezbateri. După ce inițial au amenințat că vor bloca ședința din plen cu 8.137 de amendamente.

Update 15.15: Ședința Parlamentului a fost reluată, concentrându-se asupra bugetului alocat Ministerului Educației. Pentru această temă, au fost alocate 10 minute de dezbateri.

Update 14.50: S-a luat o pauză de 15 minute în cadrul ședinței plenului, pentru a permite resetarea sistemului electronic de vot.

Update 14.30: Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de miercuri, un amendament al UDMR, pe care comisiile parlamentare îl respinseseră iniţial, şi care prevede alocarea a 10 milioane lei în bugetul Ministerului Educaţiei pentru iniţierea şi organizarea, din martie 2024, a derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române (PNSILLR).

„În bugetul Ministerului Educaţiei este prevăzută suma de 10.000 mii lei destinată iniţierii, organizării şi, începând cu luna martie 2024, derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române, PNSILLR, prevăzut la art. 83 alin. (16)-(18) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare. În termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei legi, Ministerul Educaţiei publică metodologia de organizare a PNSILLR, lista unităţilor de învăţământ incluse în program şi a activităţilor finanţate”, precizează amendamentul formulat de către UDMR şi adoptat, miercuri, de plenul reunit al celor două Camere.

Iniţiatorii motivează că „demararea Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române constituie un aspect strategic în privinţa schimbărilor pe care legiuitorul a intenţionat să le aducă sistemului de educaţie şi care trebuie iniţiat fără întârziere. Introducerea de instrumente noi şi moderne de predare a limbii române înseamnă totodată schimbarea abordării în predare şi stimularea însuşirii active a limbii române de către elevii cu altă limbi de predare, cu efecte benefice majore asupra integrării acestora în învăţământul superior din România şi a succesului lor pe piaţa forţei de muncă”.

Știre inițială:

Guvernul a dat undă verde proiectelor de lege privind bugetul pentru anul viitor pe data de 15 decembrie, deschizând astfel calea pentru dezbaterile și ajustările necesare în cadrul Parlamentului. Bugetul propus pentru 2024 are o orientare clară către investiții, reprezentând aproximativ 7% din Produsul Intern Brut al țării. În plus, se anticipează o creștere economică de 3,4%, subliniind determinarea autorităților de a sprijini dezvoltarea țării.

Potrivit proiectului de buget, deficitul bugetar pentru anul viitor este estimat la 5% din Produsul Intern Brut, indicând o abordare echilibrată între cheltuieli și venituri. Aceste informații au stârnit dezbateri aprinse în cadrul comisiilor, iar astăzi se așteaptă ca reprezentanții partidelor să-și exprime pozițiile și să decidă asupra adoptării bugetului pentru anul 2024.

Vom urmări evoluțiile din Parlament și vom furniza actualizări pe măsură ce evenimentele se desfășoară în timpul dezbaterilor și votului asupra bugetului de stat și al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor.