Dr. Ionela Iovan avertizează: ”Pneumonia, prima dintre cauzele infecțioase de deces”!

Publicat: 14 nov. 2023, 18:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Ionela Iovan avertizează: ”Pneumonia, prima dintre cauzele infecțioase de deces”!
pneounomie

Peste o mie de pacienți cu pneumonie au fost internați în acest an în Spitalul ”Dr.Victor Babeș” din Timișoara, această boală fiind prima dintre cauzele infecțioase de deces, avertizează dr. Ionela Iovan, medic primar pneumolog la această unitate medicală.

Pneumonia  poate afecta la orice vârstă, dar este mai frecventă și mai periculoasă  pentru copiii mici, persoanele cu vârste peste 65 de ani și pacienții cu alte afecțiuni medicale: boli cardiace, diabet, boli cronice respiratorii în forme grave.

Simptome și diagnostic

Printre simptomele pneumoniei se numără febra, frisoanele, dificultățile de respirație, durerile în piept, ritmul accelerat al inimii și al respirației, greața, vărsăturile, diareea și tusea care produce adesea o spută verde sau galbenă. Diagnosticul de pneumonie este confirmat cu ajutorul unei radiografii toracice.

„Un diagnostic rapid și precis al pneumoniei este esențial pentru a începe tratamentul la timp și pentru a preveni complicațiile. Imagistica medicală joacă un rol crucial în confirmarea diagnosticului. Cu cât este identificată și tratată mai devreme, cu atât șansele de recuperare ale pacientului sunt mai mari. Dar ignorarea tratamentului sau tratarea inadecvată a pneumoniei poate duce la complicații grave. Și trebuie spus că pneumonia este prima dintre cauzele infecțioase de deces”, precizează dr. Ionela Iovan.

Tratamentul și prevenția

Tratamentul are ca scop principal limitarea infecției și prevenirea complicațiilor.

În absența unui tratament corespunzător, pot apărea complicații, printre care se numără: pleurezia parapneumonică (apă la plămâni), abcesul pulmonar, bacteriemia, o complicație gravă care duce la extinderea infecției prin sânge spre alte organe, dar și insuficiența respiratorie acută, ce poate necesita ventilație mecanică, exacerbarea (agravarea unor afecțiuni cronice, BPOC sau insuficiența cardiacă cronică) și chiar sindromul de detresă respiratorie acută, care necesită internarea de urgență într-o secție ATI.

Dr. Iovan reamintește că ”prevenția este prima armă și trebuie să o folosim cât mai mult. Și aici vorbim de vaccin pneumococic, vaccin antigripal, controlul afecțiunilor cronice, cum sunt astmul, insuficiența cardiacă, dar și evitarea fumatului și igiena mâinilor”.