Dr. Tudor  Ciuhodaru: Schimbarea orei are efecte periculoase asupra tinerilor și a persoanelor depresive

Publicat: 28 oct. 2023, 10:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr. Tudor  Ciuhodaru: Schimbarea orei are efecte periculoase asupra tinerilor și a persoanelor depresive

Dr. Tudor Ciuhodaru, șeful UPU a Spitalului ”Sf. Ioan” din Iași, spune că schimbarea orei afectează în special persoanele tinere și depresive și are efecte periculoase, mărind riscul de infarct sau de suicid.

Mai exact:

1. Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;

2. Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemoționale, a scris dr. Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Dr. Ciuhodaru transmite că majoritatea oamenilor se adaptează cu ușurință la această schimbare. În cazul acestora, adaptarea durează circa 15 zile.

Totuși, anual, mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni.

”Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:

a) cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac;

b) neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară”, a explicat dr. Ciuhodaru.

Pentru adaptarea cât mai rapidă, fără riscuri, dr. Ciuhodaru recomandă:

1. Planificarea corespunzătoare a activității.

2. Evitarea suprasolicitării caiuzată de stimulentele nervoase, substanţele psihoactive sau situaţiile conflictuale.

3. Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber

4. Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.

5. Precum şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete.

În calitatea sa de europarlamentar, dr. Tudor Ciuhodaru a inițiat un nou demers prin care solitică renunțarea urgentă la schimbarea orei la nivel european.