De ce nu amânăm e-Factura ca în Polonia? România ține cursuri despre ”haos”

Publicat: 25 ian. 2024, 15:38, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
De ce nu amânăm e-Factura ca în Polonia? România ține cursuri despre ”haos”

Sistemul e-Factura a început poticnit și în Polonia, iar autoritățile de la Varșovia au decis să-l amâne. La București, Guvernul și Finanțele se țin cu dinții de un sistem care provoacă dureri de cap.

Sistemul e-Factura, care ar fi trebuit să aducă eficiență și ușurință în procesul financiar, a întâmpinat numeroase probleme în Polonia. În timp ce varianta românească a implementat sistemul fără prea multe analize prealabile, Polonia a adoptat o abordare mai prudentă, amânând implementarea și efectuând o analiză atentă a sistemului înainte de a-l face obligatoriu.

Potrivit activistei pentru drepturile pacienților, Rozalina Lăpădatu, autoritățile poloneze au decis să amâne implementarea sistemului de e-Factura începând cu luna iulie 2024. Această decizie a venit în urma identificării unor „erori critice în sistem”, recunoscute chiar de Ministerul Finanțelor. În contrast cu abordarea poloneză, în România, implementarea a avut loc fără analize prealabile, varianta beta sau teste riguroase, iar firmele private plătesc acum prețul pentru aceasta.

Polonia a lansat e-Factura la 1 ianuarie 2022, având inițial o perioadă de doi ani de utilizare voluntară. Cu toate acestea, când autoritățile au intenționat să impună obligativitatea utilizării începând cu 1 iulie 2024, au constatat că sistemul nu era pregătit să gestioneze eficient volumul așteptat de facturi.

Ministerul Finanțelor polonez a estimat că sistemul trebuie să fie capabil să proceseze 100 de milioane de facturi zilnic, însă acest număr s-a dovedit a fi insuficient. A existat un risc semnificativ că sistemul nu ar putea face față cerințelor, blocându-se în special în prima și ultima zi a lunii, când se emiteau cele mai multe facturi. Este crucial ca o platformă centrală să funcționeze fără probleme pentru a asigura transmiterea și primirea facturilor fără impedimente.

În contrast, în România, firmele care emit facturi prin sistemul e-Factura, considerat nefuncțional, sunt supuse amenzilor. Rozalina Lăpădatu subliniază ironia situației în care firmele, care contribuie la bugetul statului prin taxe și impozite, sunt acum penalizate din cauza unui sistem implementat în grabă și insuficient testat.

În concluzie, experiența Poloniei ar trebui să servească drept lecție pentru România și alte țări care consideră adoptarea sistemului de e-facturare. Este crucial să se acorde atenție analizelor, testelor și pregătirilor adecvate pentru a evita problemele majore pe care le-a întâmpinat varianta poloneză. În final, e-factura ar trebui să aducă beneficii, nu complicații, pentru sectorul privat.

Bucureștiul nu amână ci face cursuri despre e-Factura

La o lună de la impunerea obligativității utilizării sistemului e-Factura pentru tranzacțiile dintre firme, atât antreprenorii, cât și statul se confruntă cu o serie de probleme și erori. Pentru a face față acestor provocări, autoritățile au recurs la organizarea de cursuri, în încercarea de a oferi clarificări și soluții la situațiile neprevăzute.

Albert Fruth, responsabil cu Elaborarea Strategiei și Informatizarea la ANAF, a subliniat că întrebările primite în cadrul acestor cursuri au vizat, în principal, utilizarea autofacturii pentru asigurarea facturării în ceea ce privește prosumatorul. Deși au fost oferite clarificări cu privire la modul de funcționare al standardului, cererea pentru aceste cursuri a fost foarte mare, cele 1.000 de locuri disponibile fiind ocupate imediat.

Până în prezent, peste 3.000 de antreprenori și contabili au participat la aceste sesiuni de instruire online. Urmează ca noile webinarii să aibă loc pe 25 ianuarie, 7 și 8 februarie, cu posibilitatea de înscriere pe site-ul ANAF.

În ceea ce privește implementarea e-Factura, antreprenorii au întâmpinat dificultăți, de la erori de validare până la blocarea platformei. Laurențiu Oprea, un antreprenor, a subliniat că există confuzii printre cei care nu înțeleg cum să transmită e-Facturi. Autoritățile, în schimb, arată cu degetul către sistemele de facturare dezvoltate de diverse companii, care se conectează la e-Factură.

Albert Fruth de la ANAF a menționat că nu pot evalua mesajele din aplicațiile terțe și că nu au existat probleme majore de cădere a SPV-ului în monitorizările lor.

Ministerul Finanțelor a luat măsuri pentru a corecta problemele semnalate, cum ar fi blocarea introducerii facturilor duplicate și corectarea traducerilor inadecvate. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat că sunt în curs de rezolvare două probleme majore legate de emiterea autofacturilor și listarea facturilor după anumite criterii.

Pe viitor, până la 1 iulie, ministerul intenționează să dezvolte o aplicație simplificată pentru microîntreprinderi și PFA-uri sub numele de „E-factura minimal”. Această aplicație va viza facilitarea contabilității primare și se dorește a fi accesibilă printr-o aplicație de telefon. Cu toate acestea, din cele 500.000 de firme plătitoare de TVA, doar 300.000 sunt înrolate în e-Factură, restul urmând să fie notificate. De asemenea, începând de anul viitor, facturile emise de firme către clienți persoane fizice vor trebui încărcate în sistem conform noului cadru legal.