Elevii din 19 județe, fără transport gratuit începând cu 8 ianuarie

Publicat: 05 ian. 2024, 15:15, de Vlad Stefan Orjan, în ESENȚIAL , ? cititori
Elevii din 19 județe, fără transport gratuit începând cu 8 ianuarie

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) a anunțat că, începând cu data de 8 ianuarie 2024, elevii din 19 județe din România nu vor mai beneficia de transport gratuit și vor trebui să suporte costurile abonamentelor din propriul buzunar. Conducerea FORT explică că această schimbare bruscă vine ca urmare a unei noi Hotărâri de Guvern, HG nr. 1337/2023, care, în loc să rezolve lacunele legislative anterioare, adâncește haosul în ceea ce privește facilitățile de călătorie pentru elevi.

În conformitate cu comunicatul de presă transmis de FORT vineri, HG nr. 1337/2023 ar trebui să aducă clarificări asupra modului în care se efectuează plățile către operatorii de transport. Cu toate acestea, se pare că hotărârea a generat mai multă confuzie și complicații decât soluții.

Conform FORT, HG nr. 1337/2023, care modifică și completează HG nr. 810/2023, afectează în special județele precum Botoșani, Iași, Suceava și Prahova, unde transportatorii nu au primit bani pentru serviciile de transport gratuite oferite elevilor în perioada septembrie-decembrie 2023. Federația acuză Consiliile Județene că au neglijat serviciul public de transport și au refuzat să își îndeplinească obligațiile legale pentru organizarea licitațiilor pentru atribuirea contractelor pentru trasee.

O altă modificare semnificativă adusă de HG nr. 1337/2023 este că, începând cu 1 februarie 2024, în județele unde nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport județean, inspectoratul școlar județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București nu mai poate efectua plăți către operatorii de transport rutier județean. Această schimbare ridică întrebări cu privire la retroactivitatea plăților și la modul în care vor fi acoperite costurile pentru transportul asigurat în perioada septembrie-decembrie 2023.

FORT susține că modificarea legislativă nu a fost discutată cu operatorii de transport, iar aceștia se confruntă acum cu incertitudini referitoare la încasarea sumelor pentru serviciile prestate. Federația atrage atenția asupra lipsei de dialog constantă cu factorii de decizie, subliniind că atât Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării, cât și Primul Ministru refuză orice formă de consultare cu reprezentanții transportatorilor.

În concluzie, această hotărâre de Guvern generează o perioadă incertă pentru elevi din 19 județe, care se văd acum obligați să suporte costurile de transport, iar operatorii de transport rutier se confruntă cu neclarități legate de plata serviciilor prestate în trecut și în viitor.