Exclusiv. De ce îl iubim pe Moș Crăciun

Publicat: 25 dec. 2021, 07:00, de Roxana Roseti, în Cultură , ? cititori
Exclusiv. De ce îl iubim pe Moș Crăciun

Moș Crăciun, Santa Claus, Père Noël…Cel mai iubit „personaj” din lume e cunoscut sub diverse nume, dar în toată lumea are aceeași înfățișare. În spatele celui despre care se obișnuiește să se spună că este rezultatul uneia dintre cele mai bune campanii de marketing din lume se află multe „lucruri”. Imposibil de explicat toate, dar câte ceva putem încerca!

Moș Crăciun vine întotdeauna în aceeași perioadă a anului. An de an. Negreșit. Respectă etapele indiferent de ce se întâmplă. Se pregătește și, în acest fel, ne transmite să ne pregătim tot anul pentru acest moment. ”Nu pot fi sărite etape, așa cum pentru dezvoltare și prosperare nu se pot sări etape. Viața este un proces continuu. Respectarea acestor reguli de către Moș Crăciun construiește, inconștient, sentimentul siguranței, o pârghie de siguranță. Chiar și când nu l-ai văzut, știi că nu ești singur”, spune psihoterapeutul Carmen Goșa. Ea a explicat pentru Ziarul Puterea, ce putem învăța…de la Moș Crăciun! Și, mai ales, de ce îl iubim.

Putem învăța de la Moș Crăciun diferențierea între dorință și nevoie. Inițial, Moș Crăciun a ajutat la împlinirea nevoilor în timpuri mai grele decât astăzi. Perseverența sa poate fi învățată de către noi astăzi. Pentru obținerea satisfacției în urma împlinirii unei dorințe este nevoie să faci uneori lucruri care nu îți aduc bucurie de moment, poate este chiar neplăcut sau dificil. Dar continuă să te implici cât de mult poți în viața ta, continuă până reușești de fiecare dată să ajungi la timp la îndeplinirea scopului, a obiectivului tău, oricât ar părea de imposibil”, ne îndeamnă Carmen Goșa. Potrivit psihoterapeutului, învățăm astfel și tolerarea frustrării de a aștepta recompensa.

Aceasta ne ajută să dezoltăm capacitatea de a spera cu răbdare, implicare în acțiune – muncă, învățare – și încredere.  Este util pentru a dezvolta un psihic suficient de stabil și rezistent pentru a face față dificultăților vieții.

Promisiunea lui este că vine la timp. Care e promisiunea ta?

Păstrarea promisiunii vorbite sau nevorbite este un alt efect-benefciu al așteptării lui Moș Crăciun. Promisiunea lui este că vine la timp. Promisiunea ta este că vei face astfel încât binele tău nu se va construi pe răul intenționat de tine asupra celuilalt, iar binele tău, văzut și ca dezvoltare, va fi primul interes pentru tine.  Acesta este cadrul specific al înțelegerii, al contractului cu Moș Crăciun. Chiar dacă într-un an nu a fost împlinită așteptarea, poate în următorul an se va repara sau îmbunătăți comportamentul tău față de sine sau ceilalți”, mai evidențiază Carmen Goșa.

Ea mai adaugă că Moș Crăciun ne aduce împreună chiar dacă fizic suntem departe. Acesta este un alt motiv pentru care îl putem iubi. Ne aduce împreună în gând și intenție, în scop și comunitate. „Spiritul civic, acela de a ajuta pe cei care deocamdată nu se pot ajuta singuri. Învățăm să iubim gândindu-ne nu la ce vrem noi să oferim, ci la ce putem oferi din ce își dorește cel căruia vrem să-i oferim. Învățăm să ne bucurăm pentru ce primim și oferim deopotrivă”.

Astfel, în timp, învățăm că este necesară identificarea nevoilor, construirea dorințelor, recunoașterea și anunțarea lor de către sine și implicarea emoțională, motivațională, volițională și acțională în realizarea lor. Psihoterapeutul conchide că „Lumina Crăciunului poate fi văzută doar de cei care au capacitatea să o perceapă, fie ei văzători sau nevăzători, deoarece se află în interiorul sinelui, așa cum pentru împlinirea dorințelor este nevoie de responsabilitate și implicare proprie”.

Nu în ultimul rând, Carmen Goșa reliefează faptul că „bunătatea este caracteristica lui Moș Crăciun, dar poate fi și caracteristica fiecăruia dintre noi. Bunătate față de sine și ceilalți”.

De aceea îl iubim pe Moș Crăciun! Și, așa cum zice colindul, ”niciodată n-a lipsit”