Există predictibilitate și stabilitate în legislația fiscală din România?

Publicat: 08 feb. 2024, 21:16, de Alina Cristea, în ECONOMIE , ? cititori
Există predictibilitate și stabilitate în legislația fiscală din România?

Predictibilitatea este necesară și cerută de mediul de afaceri pentru că legislația fiscală trebuie să aibă un anumit grad de certitudine pe termen lung, în așa fel încât companiile mici, mari, dar și noi, cetățenii, să putem facem planuri de viitor fără să avem teama că planurile noastre pot fi stricate de schimbări ale legislației.

Clauza specială din Codul fiscal este încălcată de către guvernanți

Codul Fiscal intrat în vigoare din 2004 include o clauză specială de asigurare a stabilității și predictibilității, anume, modificările care trebuie făcute să intre în vigoare de la 1 ianuarie a anului următor și să fie realizate, de regulă, cu șase luni înainte de sfârșitul anului, spune avocatul Gabriel Biriș la podcastul Dialogurile Puterii.

Adică, modificările aplicabile  anul următor ar trebui aprobate până pe 30 iunie, anul curent. „Din 2004 până astăzi, a mai fost un an în care nu am avut modificări făcute care să intre în vigoare imediat, prin derogare de la acest articol. Și mai mult, modificările legislației fiscale se fac fără studii de impact, fără analize temeinice, nu se fac discuții, dezbateri transparente. De regulă, aceste modificări sunt punctuale fără o corelare, fără măsurarea reală  a efectelor după implementare. Să vedem dacă rezultatul pe care îl așteptam ca urmare a modificării este acela pe care l-am previzionat, dacă nu cumva e nevoie să mai facem alte ajustări”, afirmă Biriș.

”În perioada septembrie 2015 – martie 2023, Codul fiscal a fost modificat prin 107 legi, ordonanțe sau ordonanțe de urgență.

Asta înseamnă predictibilitate, adică să știm să putem prezice ce va fi cu un grad cât de cât de certitudine?

Vă ofer un exemplu: cota de 5% pentru antecontracte semnate pentru livrările de construcții, în baza unor antecontracte semnate în anul 2023. Din diverse motive  nu ni s-a livrat locuința, poate și din cauză că primarii n-au făcut recepția sau nu au dat toate autorizațiile, cum se întâmplă în București. Începe anul 2024 și ne trezim că un apartament pe care știam că avem de plătit 5% TVA, acum, avem de plătit 9% TVA.

Pentru un apartament de 100 000 de euro, înseamnă câteva mii de euro în plus pe care trebuie să-i scoatem din buzunar și pe care poate, dacă am fi știut că avem de plătit 9%, nu semnam antecontractul”, susține avocat Gabriel Biriș, la Dialogurile Puterii.