Fermierii despre banii promiși de Daea: ”Firimituri și praf în ochi, dar nimic concret”

Publicat: 07 apr. 2023, 17:46, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Fermierii despre banii promiși de Daea: ''Firimituri și praf în ochi, dar nimic concret”

Fermierii se plâng că Daea le aruncă praf în ochi și că oricum nici nu contează suma derizorie pe care o primesc de la Comisia Europeană și de la bugetul de stat drept compensație pentru pagubele produse de importurile de cereale din Ucraina.

Deși spune că este alături de fermieri, ministrul Agriculturii Petre Daea s-a încurcat destul de mult, vineri, în fața protestatarilor care au ajuns la minister, atunci când a fost vorba să spună clar când vor ajunge banii la agricultori.

Adevărul este că răspunsurile oferite de Petre Daea fermierilor nu au fost deloc de natură să-i mulțumească pe cei prezenți la discuțiile de la sediul Ministerul Agriculturii. Victor Chivu, de exemplu, un fermier cunoscut din Teleorman, a cerut ca sumele să fie suplimentate cu mult mai mult, dacă chiar se vrea să fie ajutați oamenii.

„Se dă 1 euro -1,5 euro pe tonă, ceea ce este foarte puțin, fermierii ne-au spus că renunță la firimiturile acestea ca să se facă un spital cu cele 20 de milioane de euro….este un praf în ochii românului”, a declarat Victor Chivu în fața lui Daea și a ziariștilor prezenți la MADR.

Ce promite Daea

Petre Daea o ține pe a lui, că este prietenul fermierilor, că face tot ce poate pentru a-i ajuta, dar despre bani nu știe când se vor da efectiv.

”Mi-au zis problemele lor, le-am spus clar ce facem, le-am explicat pe larg că acele sume care au venit în prima tranșă se pun în mișcare imediat, pentru că ieri a apărut în M.O. sumele mici, dar vor ajunge la fermierii afectați. Ministerul Agriculturii a mai pus 10 milioane pe lângă cele 10 milioane de la UE. Practic suma s-a dublat şi la orele 14.19 minute pe site-ul Ministerului Agriculturii am publicat actul normativ care stabileşte modul de acordare a acelor bani care au venit şi care au fost dublaţi prin bugetul ministerului Agiculturii şi care se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc, la data de 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale. Ei şi-au asumat acest risc legat de activitatea de comerţ şi de aceea tot sprijinul se duce spre fermieri”, a afirmat Petre Daea.

Concret, ministrul vorbește de suplimentarea sumei de la UE cu bani de la buget, numai că dacă urmărim traseul ce trebuie urmat, clar este vorba de câteva luni.

„Și eu protestez. Le spun că sunt alături de ei, voi fi tot timpul alături de fermieri și le spun: dragi fermieri, am fost, sunt și voi rămâne alături de dumneavoastră. (Președintele) a intervenit. Vine suma suplimentară acum datorită acestei intervenții. Să fim drepți.  Da, acum suplimentăm. S-a și suplimentat această sumă… (…_) Am făcut foarte clar traseul acesta al banilor care vor ajunge la fermieri, 29 de zile din momentul în care se aprobă hotărârea de guvern. Este acum plecată la avizare la ministerele de linie”, a precizat Petre Daea.

Ca să nu mai spunem că mai trebuie pusă și în consultare publică vreo zece zile, așa că șansele să apară prea curând sunt mai degrabă nule. Iar cireașa de pe tort este că se așteaptă o suplimentare a sumelor de la UE în cea de-a doua tranșă. În piață, însă, fermierii vorbesc că abia prin septembrie ar primi banii, așa că sunt destul de rezervați față de promisiunile ministrului Daea.

Restricții la vamă

Ministrul Daea a insistat asupra faptului că a cerut Executivului european să găsească sume suplimentare care să sprijine agricultorii. Nu în ultimul rând, a recunoscut că este necesară monitorizarea transportului de cereale din Ucraina pentru a ști „ce cantitate există în drum spre țările din vecinătatea conflictului armat”.

De asemenea, Daea a vorbit de necesitatea de instituire a unor restricții la vamă prin impunerea de taxe pentru cerealele din Ucraina dacă se dovedește impactul acestora asupra prețurilor în țările vecine.

Fermierii au protestat, vineri, în întreaga țară față de lipsa de susținere din partea autorităților europene și române, care nu și-au respectat promisiunile de acum un an, când au deschis coridoarele de solidaritate pentru mărfurile din Ucraina, ceea ce a produs pagube mari agricultorilor români.

Citeste si Aproape 7.000 de fermieri protestează în ţară. Primele incidente la Mureș. Unde este Daea? (Foto, Video)