Fermierii despre relația cu MADR: Dacă aveam o echipă de avocați, altfel discutau cu noi

Publicat: 17 ian. 2023, 16:05, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Fermierii despre relația cu MADR: Dacă aveam o echipă de avocați, altfel discutau cu noi

Fermierii români susțin că nu de puține ori se întâmplă ca solicitărille lor cu privire la soarta agriculturii autohtone să nu fie băgate în seamă de funcționarii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ceea ce spune multe despre modul cum sunt privite formele asociative în țara noastră.

Până la urmă, însă, trebuie să recunoaștem că și agricultorii au partea lor de vină, din moment ce nu se înghesuie să se înscrie în asociații care să le reprezinte interesele și să devină cu adevărat puternice, astfel încât instituțiile statului să țină cu adevărat cont de ele. Ori ca să-l convingi, însă, pe fermierul român să contribuie din proprie inițiativă la o asociație, aceasta chiar că este greu de realizat…

“Românul a fost învățat de 2.000 de ani din istorie cu biciul…Contribuția la formele asociative nu se poate face decât doar fortuit, să se dea lege în mod obligatoriu. Dacă aveam o echipă de avocați, ministerul probabil că discuta de pe alte poziții cu noi”, a recunoscut la AgroTv Alexandru Baciu, un fermier cunoscut din România, care deține și funcția de vicepreședinte Lapar.

El a dat și un exemplu de situație în care părerea fermierilor n-a fost băgată în seamă – cazul ajutorului național tranzitoriu la vaca de lapte.

Citește si Subvenții europene pentru vaci ținute în noroi. Ce riscă fermierul (foto)  

“Pe noi nu ne ascultă cei de la minister, nu țin cont de părerea noastră…Propunem, dar când te duci la minister și funcționarii publici îți spun că nu vor să facă cum vrem noi, ce să mai spunem noi”, a precizat fermierul.

Potrivit unor date vehiculate în piață de unii lideri de asociații, în România, numărul celor care sunt înscriși în aceste forme de reprezentare s-ar ridica la doar câteva procente.

La nivelul anului 2020, în România existau 2.645.544 de ferme, din care 2.604.366 de exploataţii agricole individuale în proprietate, potrivit datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică (INS) pentru Recensământul General Agricol, Runda 2020.

În același timp, existau 6.327 întreprinderi familiale, 69 regii autonome, 1.986 societăți/asociații agricole, 8.047 societăţi comerciale cu capital majoritar privat, precum și 84 societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, potrivit datelor provizorii ale INS pentru Recensământul General Agricol, Runda 2020.

Citeste si Fermierii din România dețin în proprietate circa 40% din terenul agricol