Filmul tragediei de la Onești. Cum a acționat Poliția. Agresorul are un istoric penal

Publicat: 02 mart. 2021, 14:31, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Filmul tragediei de la Onești. Cum a acționat Poliția. Agresorul are un istoric penal

​Reprezentanții Poliției vin cu precizări și clarificări referitoare la modul în care s-a intervenit în cazul Onești. Luni, doi muncitori au fost sechestrați și uciși de un bărbat.

Filmul tragediei

Comisar șef Gheorghe Cristian din IGPR: „Primul apel la 112 a fost înregistrat la 11.47. Apelul a fost transferat de STS către poliție. Apelul s-a întrerupt. În urma informațiilor primite, primul echipaj a ajuns la 11.52, la 5 minute după sesizare. La 11.55 s-a dispus constituirea unei grupe operative formată din 17 polițiști. (…)La fața locului s-a deplasat și adjunctul poliției municipiului Onești. Adjunctul poliției a fost primul care a vorbit cu bărbatul având în vedere că îl cunoștea. Acesta a încercat să medieze situația. (…)Negociatorul de la IPJ Bacău a ajuns la 13.53 la fața locului. Atunci a fost preluată negocierea. (…)Negociatorul a fost chemat de urgență la serviciu, fiind în liber. Celălalt negociator era în concediu medical. La 14.01 a fost cerut sprijinul ISU Bacău. La 14.38, agresorul a reapelat 112 și a sesizat că are în locuință două persoane legate și a cerut 300.000 de euro. A spus că dacă aude o mișcare pe scara blocului îi va omorî. (…)Apelul a durat circa 5 minute. (…)Polițiștii au discutat și cu soția autorului, care a susținut că-și susține soțul. (…)”.

Autoritățile au precizat că agresorul are patru condamnări anterioare. Una dintre acestea a fost dată în Italia, după ce agresorul a fost prins în timp ce conducea sub influența alcoolului.

Oamenii legii au mai explicat că bărbatul nu era violent și nici nu indica faptul că ar putea avea astfel de porniri.

„Nu ne-a atestat un comportament violent. Mai mult, verificările în familia și cercurile acestuia ne-au indicat că acesta nu avea porniri violente. (…)Nimic nu ne-a determinat să credem asta”, a mai precizat oficialul IGPR.

Director SIAS:Accentul se pune pe negociere și asalt. Rezultatul negocierii depinde de multe variante și nu poate fi cuantificată în timp, nu poți spune că o negociere este lungă sau scurtă. Prima echipă a ajuns la fața locului la ora 13.53. Conducerea IPJ Bacău a decis că e oportună deplasarea unei echipe SAS. Deși era în timpul liber, negociatorul s-a prezentat într-un timp foarte scurt. La 14.02 negociatorul a inițiat primul contact cu agresorul”.

Negociatorul Poliției, agent șef Ștefănuțt Moraru: „Am urmărit detensionarea situației. În jurul orei 16.55 s-a produs un declic, chiar dacă situația era sub control Am observat mișcarea agresorului și a unui ostatic în interior, am auzit țipete, am avut indicii că acolo avusese loc o agresiune. Una dintre victime a încercat să îl atace pe agresor, moment în care acesta și-a schimbat comportamentul, lovind în stânga și în dreapta. Forțele de ordine au intervenit imediat ce s-a tras concluzia, din zgomote, că agresorul a trecut la fapte. Pe durata negocierii s-a constatat o relaxare, dar din cauza intervenției uneia dintre victime, care l-a lovit cu piciorul pe agresor, acesta a devenit violent. Coordonarea acțiunii a fost asigurată la fața locului de șeful Poliției Onești”.

Trei apeluri la 112

Oficialii Poliției au precizat că însuși agresorul a sunat de trei ori la 112, însă legătura telefonică a fost înreruptă. Persoana care a preluat apelul a vorbit inclusiv cu una din persoanele sechestrate. Victima spunea că dacă agresorul va auzi zgomot în fața ușii apartamentului sau pe scara blocului îi va ucide.

Conform declarațiilor oficialilor din Poliție, s-a reușit un dialog cu agresorul, însă acesta a avut la un moment dat un „declic”. Există suspiciuni că bărbatul a început să fie violent și a început să-i înjunghie pe cei sechestrați în momentul în care una din victime l-a lovit pe agresor.

Mai mult, Poliția susține că s-a încercat medierea situației prin intermediul soției agresorului însă acest lucru nu a fost posibil pentru că femeia îl susținea pe bărbat în demersul său. Soția bărbatului a fost reținută pentru complicitate.

Citește și