Ghidul EWG pentru 2021. Topul alimentelor cu cele mai mari niveluri de pesticide

Organizaţia Environmental Working Group (EWG) din SUA a publicat lista cu fructele și legumele care conțin cele mai mari, respectiv cele mai puține, concentrații de pesticide. Căpșunile sunt pe primul loc în ceea ce privește nivelul crescut de pesticide, urmând legumele cu frunze verzi, nectarinele și merele.

Cireșele s-au clasat pe locul al șaptelea pe lista celor mai contaminate 46 de alimente, urmate de piersici, pere, ardei gras și ardei iute, țelină și roșii, anunță CNN.

Raportul EWG, emis anual din 2004, folosește datele de testare ale Departamentului Agriculturii din SUA pentru a clasifica 46 de alimente care sunt cele mai puțin contaminate cu reziduuri de pesticide. 

Agenția pregătește alimentele așa cum ar face consumatorii – le spală, le curăță sau chiar le descojesc – înainte de testarea fiecăruia dintre ele. Departamentul nu eșantionează toate cele 46 de alimente în fiecare an, astfel încât EWG extrage rezultate din cea mai recentă perioadă de testare.

Testele au constata că alimentele de pe listă conțin, adesea, pesticidul DCPA, clasificat de Agenția de Protecție a Mediului (EPA) ca un posibil cancerigen pentru om. A fost interzis de Uniunea Europeană în 2009.

În privința citricelor preferate de copii, cum ar fi clementinele clasate pe locul 20, respectiv portocalele pe locul 24 pe lista generală, EWG a efectuat teste independente pe citrice anul acesta și a constatat că două fungicide, imazalilul și tiabendazolul, erau prezente.

„Există dovezi că acestea pot perturba sistemul hormonal, în timp ce unul dintre ele este susceptibil de a provoca cancer”, a spus Houlihan.

Spală întotdeauna alimentele înainte de a le consuma

Specialiștii recomandă să consumi o varietate de fructe și de legume. În plus, spală cu apă fructele și legumele pentru a elimina reziduurile de pesticide. Evită să folosești săpun ori detergent. Mănâncă organic dacă ai posibilitatea și cumpără local sau de sezon.

Alimentele cu cele mai puține niveluri de pesticide, clasificate de EWG, sunt: avocadoul, ananasul, ceapa, mazărea congelată, vinetele etc.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole