IFC și BRD încheie un acord de garanție de risc, de 700 milioane euro

Publicat: 13 mai 2024, 15:46, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
IFC și BRD încheie un acord de garanție de risc, de 700 milioane euro

BRD Goupe Societe Generale și IFC – divizia de investiții a Grupului Banca Mondială – au încheiat un acord prin care IFC va furniza o garanție de risc pentru un portofoliu BRD de până la 700 de milioane de euro care cuprinde credite pentru întreprinderi mici și mijlocii și finanțări pentru companii mari, a anunțat IFC.

Capitalul eliberat îi va da posibilitatea BRD să acorde credite în valoare de până la 315 milioane de euro pentru finanțarea inițiativelor legate de climă și a întreprinderilor mici deținute de femei.

,,BRD Groupe Société Générale și IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, au încheiat o tranzacție de referință de transfer sintetic al riscurilor semnificative (SRT), care va elibera capital cu ajutorul căruia BRD va accelera finanțarea proiectelor sustenabile cu impact în România. În cadrul tranzacției, IFC va furniza o garanție de risc pentru un portofoliu BRD de până la 700 de milioane de euro care cuprinde credite pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și finanțări pentru companii mari. Capitalul eliberat prin tranzacția SRT îi va permite băncii să acorde credite în valoare de până la 315 milioane de euro pentru finanțarea inițiativelor legate de climă și a întreprinderilor mici deținute de femei”, arată un comunicat IFC.

Tranzacțiile de tip SRT sunt instrumente de gestionare a capitalului utilizate pe scară largă de bănci. IFC a jucat un rol-cheie în introducerea lor pe piețele emergente, inclusiv în Europa Centrală și de Est. Resursele de capital eliberate prin astfel de tranzacții pot fi realocate pentru finanțarea proiectelor cu impact puternic asupra dezvoltării.

„BRD este dedicată construirii unei economii sustenabile în România, iar angajamentele în materie de ESG sunt în centrul strategiei noastre. Am demonstrat acest lucru în ultimii ani prin creșterea tot mai puternică a finanțării cu impact pozitiv. Ne bucurăm să colaborăm cu IFC la acest nou acord care ne va permite să ne accelerăm dezvoltarea în acest domeniu important”, a declarat Maria Rousseva, CEO-ul BRD Groupe Société Générale.

Tranzacția face parte din acodul semnat la începutul anului 2024 între Societe Generale (banca mama a BRD) și IFC, pentru consolidarea colaborării dintre cele două instituții, prin care să fie accelerat sprijinul acordat proiectelor de finanțare sustenabilă.

Grupul Societe Generale folosește deja SRT și redistribuie capitalul către credite legate de sustenabilitate. Este prima dată când BRD recurge la un astfel de instrument.

„Această tranzacție marchează un moment important în parteneriatul nostru de lungă durată cu Société Générale, demonstrând angajamentul nostru comun de a dezvolta soluții inovatoare de finanțare. Prin acest acord SRT – o premieră atât pentru IFC, cât și pentru BRD în România – investim în viitorul țării pentru a accelera creșterea economică durabilă și favorabilă incluziunii”, a arătat Makhtar Diop, Managing Director al IFC.

Activele BRD totalizau 81,4 miliarde lei, la sfârșitul anului 2023

BRD a înregistrat un profit net de 326 milioane RON, în trimestrul I, în scădere de 4,67 la sută, potrivit raportului transmis de bancă Bursei de Valori București (BVB). Profitul brut al grupului BRD a atins 455 milioane lei, în T1 2024 (+6,5 la sută, comparativ cu T1 2023), iar raportul cost-venit a fost îmbunătățit prin efectul pozitiv al veniturilor (53,8 la sută, în T1 2024 față de 54,3 la sută, în T1 2023).