Ionuț Dumitru: Economia României ar putea crește cu 3,8% în 2022

Publicat: 15 iul. 2022, 09:01, de Aurel Drăgan, în ECONOMIE , ? cititori
Ionuț Dumitru: Economia României ar putea crește cu 3,8% în 2022
Ionut Dumitru

România ar putea înregistra o creştere economică de 3,8% în acest an şi de 3% în 2023, potrivit unui prezentări susţinute de economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

„Nu putem discuta încă de criză, recesiune. Am văzut că deja termenii aceştia au intrat în limbajul comun, deşi nu avem elemente să spunem că e iminent aşa ceva. Evident că se poate întâmpla. Nu ştim ce se întâmplă cu războiul de lângă noi. În funcţie de ce se întâmplă acolo, lucrurile pot lua o întorsătură mai negativă sau pozitivă, dar nu avem date care să ne spună că vine o recesiune sau vine o criză foarte clar în momentul de faţă”, a spus Ionuţ Dumitru, într-o întâlnire cu presa.

El a menţionat că putem fi mulţumiţi faţă de modul în care a evoluat economia până în prezent. Evoluţia economiei din primul trimestru a fost mult peste aşteptări, dar este posibil ca, începând cu trimestrul II, lucrurile să se deterioreze.

Potrivit lui Ionuţ Dumitru, consumul este factorul principal care alimentează activitatea economică. În opinia sa, ceea ce poate schimba perspectiva la nivelul vânzărilor cu amănuntul este dinamica câştigurilor salariale în termeni reali.

„Dacă ne uităm în termeni reali, suntem în zona negativă. Aici e o discuţie. Trebuie făcută distincţie între sectorul public şi sectorul privat. În sectorul privat dinamica salarială este mai rapidă decât în sectorul public. Sectorul public a avut salariile îngheţate. Ne aducem aminte de perioada lungă de timp în care salariile au crescut foarte repede în sectorul public. Dar, în 2021, salariile au fost îngheţate şi anul acesta sunt creşteri destul de mici în sectorul public, ceea ce înseamnă că în sectorul public de fapt, în termeni reali, sunt scăderi destul de mari. În sectorul privat dinamica salariilor este mai mult sau mai puţin în linie cu inflaţia. Presiunea se menţine cumva în sectorul privat. Companiile sunt nevoite să plătească mai mult. Dar per total economie dinamica salariului este deja în zona negativă”, a explicat Ionuţ Dumitru.

El a mai spus că investiţiile au mers bine, însă îngrijorează dinamica costurilor, iar ceea ce a evoluat dezamăgitor este sectorul industrial. Totodată, Ionuţ Dumitru a menţionat că se aşteaptă la o creştere cu 3,8% a economiei în acest an. Pentru anul viitor, creşterea economică estimată de bancă este de 3%.

Potrivit prezentării economistului, deficitul bugetar din primele cinci luni ale anului s-a situat la 4,8% din PIB-ul estimat pentru această perioadă. Acest nivel redus a fost consecinţa unei creşteri rapide a veniturilor publice (21,5% an-la-an) care a depăşit cu mult creşterea cheltuielilor publice (15,2% an-la-an).

Economistul-şef al Raiffeisen Bank se aşteaptă la o creştere a deficitului public în a doua jumătate a anului, pe fondul implementării pachetelor suplimentare de sprijin a populaţiei şi a companiilor şi a realizării decontărilor către furnizorii de energie electrică şi gaze naturale. Scenariul curent al băncii plasează deficitul public din 2022 la 6,5% din PIB în termeni cash (peste ţinta oficială de 5,84% din PIB) şi respectiv la 7% din PIB în standarde ESA 2010.

De asemenea, Ionuţ Dumitru a explicat că băncile centrale din Europa Centrală şi de Est (CEE) au majorat în mod agresiv dobânzile de politică monetară în ultimul an, pe fondul creşterii alerte a inflaţiei.

Totodată, el a precizat că sunt aşteptate creşteri suplimentare ale dobânzilor de referinţă pe fondul presiunilor inflaţioniste ridicate şi persistente. Până în prezent, BNR a favorizat o înăsprire graduală a politicii monetare. Având în vedere însă presiunile inflaţioniste foarte ridicate, el a menţionat că se aşteaptă ca banca centrală să majoreze rata dobânzii de politică monetară în acest an până la nivelul de 7%, de la 4,75% în prezent.