Jaf în Dorna Cândrenilor! Înscenare asupra unui inginer silvic care face dezvăluiri șocante

ONG-ul Agent Green reclamă un furt de arbori estimat la 200.000 de euro în Dorna Cândrenilor, județul Suceava.

Agent Green dezvăluie investigația ”Jaf în Dorna Cândrenilor, județul Suceava” care expune furtul masiv de arbori prin subdimensionarea scriptică a arborilor (diametru și înălțime) în comparație cu realitatea. Garda Forestieră Suceava confimă metoda de furt. Un inginer silvic de la ocolul incriminat face dezvăluiri șocante despre superiorii săi care i-au înscenat fapte pe care nu le-ar fi comis. Profesoara universitară a inginerului acuzat de șeful ocolului îi sare în apărare.

Partea I-a – Metoda de furt


Partea a II-a – Mărturia inginerului silvic Victor Pavel

Pădurile de pe raza Ocolului Silvic Dorna Cândrenilor sunt în proprietate publică a statului și sunt administrate de Romsilva. Sunt păduri vizate de razia de toamna trecută la care au participat nouă structuri ale statului. Poliţiştii şi procurorii au descins la atât la acest ocol cât și la altele din județul Suceava, dar şi la 146 de firme şi chiar adrese particulare din alte 17 judeţe care sunt vizate cu lemn și banii obținuți din pădurile Sucevei.

Acum, la câteva luni de la razii a sosit timpul să cadă capete. Cum șefii sunt protejați, mielul de sacrificiu este un tânăr inginer silvic lipsit de apărare căruia i s-a înscenat întregul furt fiind acuzat de folosire ilegală a ciocanului silvic, complicitate la tăiere și sustragere de arbori. Numele său este Victor Pavel și la rândul său a sesizat autoritățile cu privire la faptele superiorilor săi.

Estimez paguba la 200.000 de euro. Nu am fost de acord să girez furtul prin metoda subdimensionării pentru care mi s-au promis foloase materiale necuvenite. Daca acceptam atunci nu mai puteam deschide gura niciodată. Sistemul actual nu poate fi schimbat. Crearea de la zero a unui sistem poate ar schimba ceva. Problemele au apărut pentru că nu corespund cu sistemul și cerințele sale. Pentru unii, actele infracționale au devenit un mod de viață. Oamenii care îmi vor răul au atâtea pârghii, atâtea persoane puse peste tot… Este foarte probabil să se mai întâmple abuzuri. Nu știu de ce manieră”, a declarat Pavel Victor.

Pavel Victor a terminat în 2016 cu o lucrare de licență foarte bună sub îndrumarea domnului profesor Cenusă despre succesiunea forestieră și a fost o lucrare suficient de bunâ astfel încât să încolțească ideea pentru ca această lucrare să fie transformată într-o teză de doctorat. În general sistemul nu îi integrează pe cei mai buni studenți ai noștri. Unii pleacă în străinatate. S-a întâmplat, celor rămași, ca sistemul să le ceară bani în anumite situații pentru a fi angajați”, a spus Laura Bouriaud, prof. Univ., facultatea de silvicultură Ștefan cel Mare.

Mihai Gășpărel, inspector șef al Gărzii Forestiere Suceava: ”Controlul vizează diferențe de diametre și înălțimi ale arborilor din actele de punere în valoare și situații în care mărcile au fost înlăturate sau deteriorate. Înlăturarea mărcilor are și alte conotații decât cele contravenționale”.

Nu mai întâlnim în pădure arbori tăiați fără marcă. Cazurile sunt extrem de rare. Însă întâlnim aceste subevaluări cantitative și sortimentale ale lemnului care iese din pădure”, a spus Dan-Cătălin Turiga, inginer silvic și investigator Agent Green.

”Suntem în an preelectoral. Înainte de ultimele alegeri au murit șase apărători ai pădurilor. Așa ceva nu se mai poate repeta. Fac un apel la Justiție să trateze cazul Victor Pavel cu detașare completă față de scena politică și să pedepsească pe toți cei implicați în acest furt de lemn organizat. La rândul său, Guvernul României trebuie să reformeze administrația silvică din temelie”, a încheiat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Viața lui Victor este în pericol

Viața lui Victor este în pericol pentru că a ales calea dreptății și a adevărului. I s-a oferit șansa să câștige bani frumoși de casă nouă și mașină bună. Dar a refuzat să fure așa cum i-au propus șefii pentru că astfel s-ar fi murdărit, ar fi intrat în sistemul mafiei pădurii și nu ar mai fi putut ieși niciodată. Victor este țapul ispășitor de la Ocolul Silvic Dorna Cândrenilor, județul Suceava, căruia sistemul i-a fabricat dovezi pentru a-l înfunda.

Raziile de toamna trecută din Suceava cer un cap. Iar sistemul oferă un miel. Dar Victor luptă pentru că își respectă educația, meseria, Constituția și pădurea. Și-a denunțat superiorii care ar fi cauzat o pagubă de cel puțin 200.000 de euro din lemn ilegal în ultima vreme, susțin cei de la Agent Green.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole