Kremlinul: Democrația Rusiei este „cea mai bună” din lume!

Publicat: 07 mart. 2024, 20:42, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Kremlinul: Democrația Rusiei este

Da. Chiar așa. Secretarul de presă al lui Vladimir Putin a afirmat, miercuri, că democrația Rusiei le depășește pe toate celelalte. „Nu vom mai tolera criticile la adresa democrației noastre. Democrația noastră este cea mai bună”, a declarat Dimitri Peskov în cadrul unui forum de tineret, la Soci, pe malul Mării Negre. (Alo! Opriți-vă din râs, acolo în spate!)

A făcut această afirmație îndrăzneață la 19 zile după moartea în închisoare a liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi. Cu o săptămână înainte de alegerile prezidențiale pe care Putin este sigur că le va câștiga. Și în aceeași zi în care Roman Ivanov, un jurnalist independent, a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru răspândirea „informațiilor false” despre armata rusă.

Ivanov a fost acuzat pentru raportarea masacrului de la Bucea și a altor presupuse crime de război comise de armata rusă în timpul invaziei complete a Ucrainei.

Însă, doar vara trecută, Peskov era oarecum echivoc în privința stării democrației ruse.

Alegerile noastre prezidențiale nu sunt cu adevărat o democrație, ci o birocrație costisitoare„, a remarcat el într-un interviu. De asemenea, a prevăzut că Putin va primi 90% susținere în alegeri. Mai târziu, a susținut că vorbele sale au fost interpretate greșit.

Dar prognoza directă a lui Peskov pare acum a se confirma, mai ales după eliminarea din cursă a celor doi candidați de opoziție anti-război semnificativi, Ekaterina Dunțova și Boris Nadejdin. Pentru aceștia s-au inventat nereguli în strângerea de semnături. Și aici observăm similarități hazlii cu anumite momente ale proceselor electorale românești.

Alegerile prezidențiale din Rusia se vor desfășura pe 17 martie. Se așteaptă ca Putin să se confrunte, acum, cu trei candidați care au ales să se abțină de la criticarea sa, ne amintește Politico.eu Trebuie să fi fost o alegere dificilă, conchidem noi, cu gura până la urechi.

Rusia se află într-o situație dezastruoasă în ceea ce privește democrația. Deși există instituții democratice și procese electorale, în realitate, puterea politică este concentrată în mare măsură în mâinile președintelui și ale cercurilor sale de influență. Alegerile sunt adesea criticate pentru lipsa de transparență și echitate, iar opoziția se confruntă cu diverse obstacole în activitatea sa, inclusiv intimidare, persecuție politică și limitări legislative. Ba chiar și eliminare fizică, atunci când Putin se simte amenințat. De asemenea, controlul asupra mass-mediei și interferența în procesele electorale sunt preocupări semnificative. Prin urmare, deși Rusia mimează unele aspecte ale unei democrații, este în general considerată ca având un regim politic autoritar sau semiautoritar, în care libertățile civile și drepturile politice pot fi suprimate sau restricționate în anumite cazuri.