La Centrul de Azilanți din Galați, 4.000 de permise de ședere. Exod din Ucraina, Siria, Irak, Bangladesh

Publicat: 11 mart. 2024, 20:41, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
La Centrul de Azilanți din Galați, 4.000 de permise de ședere. Exod din Ucraina, Siria, Irak, Bangladesh

Războiul din Ucraina a menținut și în 2023, la Centrul pentru Azilanți din Galați, o creștere a numărului refugiaților ucrainieni care au solicitat protecția statului român, dar majoritatea cererilor de acordare a unei forme de protecție au fost înregistrate din partea unor solicitanți din Siria, Irak, India și Bangladesh.

În cursul anului trecut, poliţiştii din cadrul Centrului Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil (CRPCSA) Galaţi s-au confruntat cu o creștere a numărului de cereri depuse de cetățeni ai altor state pentru acordarea unei forme de protecţie a statului român.

Poliţiştii din cadrul centrului au procesat 1.644 de cereri de azil şi au soluţionat  1.539 de cereri în etapa administrativă, iar în 122 de cazuri le-a fost acordată solicitanților o formă de protecţie din partea statului român. De asemenea, 117 persoane au fost incluse în programele de integrare în societate.

În competenţa teritorială a centrului se află șapte judeţe, respectiv Galaţi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Vrancea, Vaslui şi Bacău.

În cursul anului 2023, au fost procesate 1.644 de cereri de azil, iar 1.185 de persoane au fost cazate în cadrul Centrul pentru Azilanți din Galaţi.

Războiul din Ucraina a determinat o creștere a numărului de imigranți

Potrivit reprezentanților CRPCSA Galați, a fost înregistrată o creștere a numărului persoanelor care au cerut o formă de protecție a statului român după invadarea Ucrainei de către Rusia:

„Un moment de cotitură în activitatea structurii l-a constituit declanşarea conflictului ruso-ucrainean, în data de 24 februarie 2022, care a generat un aflux masiv de imigranţi, Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea reprezentând principala poartă de intrare a acestora pe teritoriul României, din zona de competenţă a centrului.

A fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil şi respectat principiul nereturnării, iar toate persoanele care au primit protecţie internaţională, precum şi solicitanţii de azil au beneficiat de documente de identitate şi, după caz, de documente de călătorie”.

Altă cauză a creșterii fenomenului, Decizia Consiliului Europei referitoare la acordarea protecției temporare refugiaților din Ucraina

Un alt moment important în activitatea centrului l-a constituit adoptarea Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului Europei din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi care a avut drept efect introducerea unei protecţii temporare.

Pentru punerea în aplicare a Deciziei, a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 367 din 18 martie 2022 privind stabilirea unor condiţii de asigurare a protecţiei temporare, pe parcursul anului 2023 la centrul din Galaţi fiind eliberate 4.105 permise de şedere.

Majoritatea solicitanților unei forme de protecție sunt din Siria, Irak, India și Bangladesh
Referitor la ţara de origine, străinii care au solicitat acordarea unei forme de protecţie din partea statului român provin, în principal, din state precum Siria, Irak, India, Bangladesh etc.

Totodată, pe linia reunificării familiei au fost soluţionate 21 de cereri.
Din totalul persoanelor care au dobândit o formă de protecţie, în perioada de referinţă, 117 persoane au optat pentru programele de integrare derulate sub coordonarea Inspectoratului General pentru Imigrări.

Pe linia procedurii de determinare a statului membru responsabil cu analizarea cererilor de azil depuse de solicitanţii de protecţie internaţională, au fost transmise 53 de cereri către alte state membre ale Uniunii Europene.

Se fac investiții pentru creșterea capacității de cazare a centrului

În contextul creșterii numărului de persoane care se adresează centrului, anul trecut au fost demarate două obiective de investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de recepţie şi cazare a solicitanţilor de azil.

Un prim obiectiv de investiţii  este „Extinderea capacităţii de cazare şi asistenţă a solicitanţilor de azil Galaţi, prin construcţii pe structură metalică şi modernizarea/realizarea împrejmuirii existente”, prin care capacitatea de cazare a fost mărită cu încă 300 de locuri. Totodată, au fost create şi noi spaţii de lucru pentru poliţiştii care îşi desfăşoară activitatea la acestă structură.

Alte investiții vizează „Creşterea capacităţii autorităţilor române de a oferi condiţii de recepţie conform SECA”, acest proiect fiind realizat cu sprijinul Agenţiei Uniunii Europene pentru Azil la CRPCSA Galaţi, prin care au fost construite 3 grupuri modulare prin care au fost create noi spaţii de lucru şi noi spaţii de cazare a străinilor.