Liberalii au pus gând rău țigărilor electronice și dispozitivelor de vapat tutun

Publicat: 05 ian. 2024, 06:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Liberalii au pus gând rău țigărilor electronice și dispozitivelor de vapat tutun
tigari electrice

Dacă proiectul de lege susținut de un grup de parlamentari liberali este adoptat în sesiunea de primăvară, țigările electronice și dispozitivele de vapat tutun ar putea fi interzise în baruri, cafenele, cluburi și restaurante.

Inițiativa liberală nu este nouă. În Franța, 166  de deputați au un proiect similar, susținut de guvern. Și tot în Franța s-a anunțat interzicerea fumatului inclusiv pe plajă.

Aceste inițiative legislative au în vedere creșterea alarmantă a numărului adolescenților care consumă tutun încălzit, ignorându-se efectele negative.

Dr.Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumologie ”Marius Nasta”,  precizează că ”dacă la nivel politic nu se iau măsuri pentru a interzice vânzarea acestor dispozitive către tineri, nu putem să ne așteptăm ca sănătatea acestor copii, care, ca adulți vor ajunge dependenți de un produs toxic, să fie bună”.

Boala EVALI

În prezent, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra EVALI, o boală acută depistată mai ales la adolescenți și tineri care folosesc aceste dispozitive.

În legătură cu EVALI, dr.  Mahler subliniază că unii dintre tineri ”pot ajunge la spital, cu insuficiență respiratorie acută și cu o stare de rău care este în corelație direct cu utilizarea acestor dispositive”.

O capcană

Directorul general ala OMS, dr. Adhanom Ghebreyesus, avertizează că aceste dispozitive sunt la fel de dăunătoare ca țigările clasice, în plus deschid calea spre țigările cu nicotină.  

”Este o capcană. Copiii sunt atrași la vârste foarte fragede – 10,11,12 ani – să vapeze și să folosească țigaretele electronice, pentru că ei cred că sunt cool, că vin în culori diferite, arome diferite. După aceea, ei sunt captivi pe viață. Cei mai mulți trec la fumatul țigărilor clasice. Țigările electronice și cele de vaping sunt, de asemenea, dăunătoare. Indiferent că este țigără electronică, e-țigaretă sau vaping, toate trebuie reglementate”.  

Proiectul liberal prevede amenzi de până la 15.000 de lei și măsuri de suspendare  sau  interzicere a activității în cazul firmelor care permit fumatul cu aceste dispositive în spațiile deținute. De asemenea, proiectul mai propune și interzicera vânzării acestor dispozitive persoanelor cu vârste sub 18 ani.

Potrivit OMS, la nivel global,  34 de țări au interzis comercializarea țigărilor electronice.