Locuințele se vor scumpi de la anul cu circa 5.000 de euro

Publicat: 16 nov. 2023, 11:00, de Mariana Olteanu, în ECONOMIE , ? cititori
Locuințele se vor scumpi de la anul cu circa 5.000 de euro
Sursa foto: Pixabay.com

Începând de anul viitor, locuințele vor fi mai scumpe cu circa 5.000 de euro. Această majorare a prețurilor este cauzată de creșterea TVA la vânzarea de locuințe.

Din 2024, TVA-ul pentru proprietățile cu prețuri sub 600.000 de lei și o suprafață de până la 120 de metri pătrați va fi majorat de la 5% la 9%, conducând la o creștere a costului locuințelor cu aproximativ 5.000 de euro.

Însă, cei care plătesc avansul pentru o locuință, până la final de 2023, vor beneficia tot de TVA de 5%, drept pentru care oamenii se grăbesc să urgenteze decizia de cumpărare.

Acest lucru este confirmat și de date, care arată că în primele 15 zile ale lunii noiembrie, față de perioada octombrie-septembrie 2023, cererea de servicii de evaluare pentru garanții bancare, aferente unor imobile cu destinație rezidențială, a crescut cu peste 30%.

Cei care vor dori să-și cumpere un imobil cu destinația locuință, având o suprafață utilă de până la 120 metri pătrați (fără anexe gospodărești) și un preț de până la 600.000 de lei (circa 120.700 de euro), vor avea de achitat o taxă pe valoare adăugată mai mare, de la 5% la 9%.

Prin urmare, pentru un apartament încadrat în aceste criterii și pregătit pentru locuit, inclusiv cu finisaje exterioare, finisaje interioare, instalații sanitare și electrice etc., cumpărătorul va fi obligat să plătească o TVA de 54.000 de lei (peste 10.800 de euro), comparativ cu suma anterioară de 30.000 de lei (aproximativ 6.000 de euro). Pentru locuințele nefinisate, unde noii proprietari nu se pot muta imediat, cota de TVA rămâne la 19%.

„Dacă ne raportăm exclusiv la creșterea TVA, locuințele noi devin, din prima zi a anului viitor, mai scumpe cu circa 5.000 de euro. Iar dacă facem o corelație a acestui cost suplimentar pentru cumpărători cu creșterea dobânzilor la credite și cu inflația ce are un impact considerabil asupra bugetului fiecărei familii, înțelegem de unde provine graba celor interesați de achiziția unei locuințe, pentru a finaliza o tranzacție în aceste ultime luni ale anului. Interesul ridicat pentru achiziția de locuințe, în această perioadă, a atras creșterea solicitărilor de servicii de evaluare, pe baza cărora se stabilesc garanțiile bancare pentru creditele ipotecare”, a declarat Andrei Botiș, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova) pentru Hot News.