Magazinul de alimente “second hand”? Atenție mare la termenele de valabilitate

Publicat: 12 feb. 2023, 13:30, de Victor Scarlat, în Agricultura , ? cititori
Magazinul de alimente “second hand”? Atenție mare la termenele de valabilitate

În România, magazinele second – hand sunt în continuare la mare căutare, fie că vorbim de haine, electrocasnice sau chiar și mobilă. La alimente, cel puțin teoretic, nu știm să existe așa ceva, chiar dacă uneori calitatea produselor găsite pe raft este îndoielnică, ca să nu mai vorbim de cazurile celebre cu mărfă de import, carne, în special, cu termene de valabilitate modificate.

Pe rețelele sociale circulă de ani buni o poză cu un magazin de alimente second hand, despre care se spunea că s-ar afla pe undeva din București, ceea ce nu s-a adeverit niciodată.

Dacă mergeți în supermarketuri, nu aveți cum să nu remarcați, însă, produsele care au înscripționată mențiunea vânzare accelerată, motiv pentru care mulți le ocolesc. Cât de justificată sau nu este această reticență? Încercăm să ne lămurim, pornind de la legislația în vigoare.

Conform normativelor UE, valabilitatea alimentelor este înscrisă pe produse prin două tipuri de expresii:  “a se consuma până la” sau “a se consuma de preferință înainte de”, potrivit tribunaconsumatorilor.ro.

În primul caz, este vorba de alimentele care expiră foarte rapid: lapte, peşte, brânzeturi proaspete, ouă, carne și carne trebuie consumate înaintea datei de pe ambalaj, pentru siguranță. Mai trebuie reținut și faptul că până la momentul când sunt consumate, ele trebuie să fie conservate permanent în frigider, conform indicaţiilor, iar temperatura în frigider nu trebuie să depășească 5°C.

În cea de-a doua situație, produsele inscripționate cu “a se consuma de preferință înainte de”, trebuie să știți că acestea pot să fie consumate în siguranță, în anumite condiții, și după depășirea datei menționate pe ambalaj. „De preferință” arată data după care alimentele respective nu sunt periculoase pentru consum, dar își pierd o parte din prospețime și din calitățile inițiale de textură, aromă etc., ceea ce se poate întâmpla la sare, miere, făină, orez, paste, biscuiți, ulei sau ciocolată, de exemplu. 

Specialiștii recomandă, însă, să se evite consumul după expirare în cazul conservelor care conțin carne sau peşte, pentru că există un risc mare de toxină botulinică, ce poate fi chiar letală.