Mai mulți medici din showbiz cer oprirea restricțiilor printr-o scrisoare deschisă. Colegiul Medicilor: Vor fi identificaţi şi cercetaţi disciplinar

Publicat: 03 apr. 2021, 11:00, de Andreea Borcilă, în ACTUALITATE , ? cititori
Dr. Daniel Coriu este noul preşedinte al Colegiului Medicilor din România

Mai mulţi medici cunoscuți în spațiul public, printre care Monica Pop, Răzvan Constantinescu, Adina Alberts, dar şi farmacişti şi stomatologi, au lansat o scrisoare deschisă în care le cer preşedintelui Klaus Iohannis, parlamentarilor şi guvernanţilor oprirea restricțiilor în pandemia de Covid-19. Colegiul Medicilor din România sugerează că ar fi vorba despre „un text provocator, care conţine ingredientele unui material de tip fake news”.

„Încetaţi cu obligativitatea purtării măştilor, mai cu seamă în aer liber”, „încetaţi cu monitorizarea temperaturii la intrarea în magazine sau în alte instituţii!”, „încetaţi cu promovarea vaccinurilor anti-Covid!”, „încetaţi cu interdicţiile de circulaţie!”, „nu mai obstrucţionaţi medicii să-şi trateze pacienţii cu scheme de tratament pe care le consideră ei ca fiind cele mai potrivite pentru aceştia!”, sunt doar câteva dintre cerințele adresate oficialilor în scrisoarea deschisă.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, sugerează că textul inițiat ar conține „ingredientele unui material de tip fake news”, potrivit Agerpres:

„În legătură cu mesajul vehiculat astăzi în spaţiul public, care începe cu sintagma ‘medicii români’, invocând ca iniţiatori ai materialului medici cu drept de practică în România, sugerând ideea de punct de vedere al corpului medical, Colegiul Medicilor din România face următoarele clarificări:

Colegiul Medicilor din România (CMR) se delimitează total de această scrisoare, care nu reprezintă voinţa corpului medical în ansamblul său şi precizează că, potrivit reglementărilor în vigoare, CMR reprezintă instituţia care ‘apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională a medicului în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medici a obligaţiilor ce le revin faţă de pacient şi de sănătatea publică’.

Între semnatarii textului, există cel puţin o persoană, respectiv domnul prof. dr. Ioan Cordoş, care a fost contactat de reprezentanţii CMR, iar prof. dr. Ioan Cordoş ne-a precizat că nu ştia de existenţa acestui document şi că nu a semnat o astfel de scrisoare.

Aceasta situaţie poate să sugereze un text provocator, care conţine ingredientele unui material de tip ,,fake news’.

Aceste forme de denaturare a realităţilor pandemiei cu care ne confruntăm fac foarte mult rău României şi unei părţi a cetăţenilor săi. Aceştia, din cauza unor astfel de mesaje periculoase, îşi pierd încrederea în sistemul medical şi amână prezentarea la medic până în fazele avansate ale bolii COVID-19, ceea ce are, din păcate, uneori consecinţe dezastruoase.

Colegiul Medicilor din România, ca for reprezentativ al profesiei medicale, susţine respectarea tuturor măsurilor necesare pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, în conformitate cu normele legale în vigoare şi cu recomandările internaţionale.

În cazul acelor medici care nu respectă normele medicale larg acceptate de comunitatea ştiinţifică medicală şi afectează, prin declaraţiile lor, sănătatea publică, prin instigare la încălcarea lor, vor fi identificaţi şi cercetaţi în cadrul comisiilor de disciplină ale CMR, putându-se ajunge până la ridicarea dreptului de a profesa, a replicat președintele Colegiului Medicilor din România.

Inclusiv Colegiul Medicilor Stomatologi din România „se delimitează categoric de punctul de vedere exprimat în cadrul materialului sus-menţionat şi de către câţiva medici stomatologi, punct de vedere strict personal al celor care l-au semnat şi care nu reprezintă poziţia întregului corp profesional al medicilor stomatologi”, anunță Agerpres.

Citește și: