Masacrul din Gaza: embargo asupra vânzării de arme către Israel

Publicat: 16 feb. 2024, 11:01, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Masacrul din Gaza: embargo asupra vânzării de arme către Israel

Pe măsură ce bilanțul victimelor civile continuă să crească în Fâșia Gaza, apelurile la nivel mondial pentru impunerea unui embargo asupra vânzării de arme către Israel câștigă amploare.

Această săptămână a fost marcată de aprobarea unei legi de către Senatul Statelor Unite, care angajează suma de 14 miliarde de dolari pentru a sprijini războiul Israelului împotriva Hamas. Acest lucru vine în contextul în care, încă dinainte de declanșarea războiului în octombrie anul trecut, SUA au sprijinit ferm Israelul, furnizând echipamente militare și contribuind cu suma de 3 miliarde de dolari anual în ajutor militar. Mai multe țări furnizează sprijin militar Israelului prin intermediul vânzării de arme. Dar acest sprijin e pe cale de a fi redus semnificativ.

Bilanțul victimelor civile continuă să crească dramatic în Fâșia Gaza, ajungând în prezent la peste 28.000 de morți, cu mii de persoane blocate sub dărâmături și prespuse moarte în doar patru luni de bombardamente și invazii terestre. Această creștere alarmantă a numărului de victime atrage condamnări internaționale din partea grupurilor umanitare și a societății civile, sub forma declarațiilor, protestelor și a proceselor intentate împotriva țărilor acuzate că furnizează sprijin militar Israelului. În fața acestei presiuni, unele țări încep să ia măsuri.

În timp ce Statele Unite continuă să fie principalul furnizor de arme către Israel, cu 68% din importurile de arme ale Israelului între 2013 și 2022, alte țări precum Germania, Regatul Unit, Canada și Australia se numără printre furnizorii importanți. Germania a furnizat 28% din importurile militare ale Israelului și exporturile sale militare au crescut semnificativ în 2023, după ce a crescut vânzările către Israel. Regatul Unit a acordat autorizații pentru exportul de echipamente militare, tehnologie și alte bunuri militare către Israel în valoare de cel puțin 474 de milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 594 milioane de dolari americani) începând din anul 2015. Canada a exportat peste 84 de milioane de dolari în bunuri militare către Israel din 2015, iar Australia a aprobat 322 de exporturi de echipamente militare pentru apărare către Israel în ultimii șase ani.

În ciuda acestei situații, unele țări încep să reacționeze la apelurile pentru oprirea furnizării de arme către Israel. O instanță din Olanda a ordonat guvernului să blocheze toate exporturile de piese pentru avionul de luptă F-35, iar Belgia a suspendat două licențe pentru exportul de pulbere de pușcă către Israel. În plus, compania japoneză Itochu Corporation a anunțat că își va încheia parteneriatul cu producătorul israelian de arme Elbit Systems.

În Franța, o demonstrație pro-Palestina, din februarie, a cerut companiilor franceze, inclusiv Dassault Aviation, să înceteze vânzarea de arme către Israel. Demonstranții au declarat, conform agenției de știri Anadolu, că „toate companiile franceze care vând arme administrației din Tel Aviv sunt complice la genocidul Israelului din Gaza„.

Aceste măsuri vin în contextul hotărârii interimare a Curții Internaționale de Justiție din 26 ianuarie, care a constatat că Israelul este „plauzibil” să comită genocid în Gaza și a cerut stoparea actelor care ar putea constitui genocid împotriva palestinienilor din Gaza. Aceasta a determinat organizațiile umanitare din întreaga lume să își îndemne guvernele să oprească vânzările de arme și ajutoare militare, evidențiind obligațiile legale și politice ale țărilor de a preveni genocidul și atrăgând atenția asupra posibilității ca furnizarea de arme să fie considerată complicitate la genocid și o încălcare a dreptului internațional.

Războiul din Gaza este considerat genocid de către unii pentru că există acuzații că Israelul ar comite acțiuni care ar putea fi încadrate în definiția genocidului în conformitate cu dreptul internațional. Convenția pentru Prevenirea și Pedepsirea Crimei de Genocid adoptată de Organizația Națiunilor Unite în 1948, definește genocidul ca fiind „orice act comis cu intenția de a distruge, în întregime sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios„. Există argumente conform cărora acțiunile Israelului în Gaza ar fi încadrate în această definiție, deoarece s-au raportat atacuri asupra civililor și distrugerea masivă a infrastructurii civile, care ar putea fi considerate parte a unei campanii de distrugere sau subjugare a unui grup specific de oameni.

(adaptare după Al Jazeera)