Medicii de familie și din ambulatoriile de specialitate cer mărirea valorii punctului de servicii medicale

Publicat: 13 ian. 2024, 07:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Medicii de familie și din ambulatoriile de specialitate cer mărirea valorii punctului de servicii medicale
foto: Jurnalul

Dacă nu se mărește valoarea punctului pentru serviciile medicale în cazul medicilor de familie și al celor din ambulatoriul de specialitate, veniturile acestora scad cu 40-50%.

Președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, dr. Cosmin Alexandrescu, avertizează că toate modificările fiscale de la sfârșitul anului trecut duc la ”o scădere a veniturilor medicilor cu 40-50% .

„Valoarea actuală înseamnă o reducere de 30% aproximativ a bugetului pentru medicina de ambulatoriu şi medicina de familie. Corelată cu modificările fiscale de la sfârşitul anului trecut, cu creşterile de preţuri şi de fiscalitate vor duce la o scădere a veniturilor medicilor cu 40 până la 50% faţă de momentul actual”,

Evident se pune întrebarea ce vor face medicii, în special cei din localitățile mici. Răspunsul-avertisment îl oferă dr. Alexandrescu.

”Ce soluţii au? Să îşi închidă cabinetele. (…) 6.000-7.000 de medici ar fi direct afectaţi. (…) Nu dorim să se ajungă la o confruntare, dorim să se rezolvăm lucrurile prin discuţii logice. Dar de data aceasta dacă nu se va reuşi să aplanăm situaţia şi nu se va reuşi o echilibrare a valorii punctului la nivelul cel puţin al anului trecut, pericolul este clar – colegii nu vor mai semna acte adiţionale de la 1 februarie. Au actul adiţional semnat până la 31 ianuarie. (…) Dacă punctul nu va creşte, nu vor mai semna acte adiţionale. Vor închide. (…) Practic o treime din populaţia României ajunge în ambulatoriu”, subliniază dr. Alexandrescu.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.