Milionarul Viorel Micula construiește primul bloc turn cu 19 etaje din Oradea, pe terenul unei foste fabrici comuniste

Publicat: 08 mart. 2024, 08:00, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Milionarul Viorel Micula construiește primul bloc turn cu 19 etaje din Oradea, pe terenul unei foste fabrici comuniste

Anul viitor, ar urma să înceapă la Oradea construcţia unei mega-dezvoltări imobiliare, estimate la 25 milioane euro, care va include și o premieră pentru municipiu: primul bloc turn cu 19 etaje.

Pe lista investitorilor în complexul care include și acest bloc turn se află milionarul Viorel Micula, cel care alături de fratele său Ioan Micula a pus bazele unuia dintre cele mai cunoscute grupuri din industria alimentară şi a băuturilor de la noi – European Drinks & Food, precum și două companii din Elveția.

Investiția va fi realizată pe terenul fostei clădiri Mecord, descendenta fostei fabrici comuniste Mecanica.

Viitorul bloc va fi amplasat în fața pasajelor subterane din Piaţa Cetăţii și va fi de două ori mai mare decât oricare altul din Oradea, cu o înălțime de 61,4 metri, ceva mai mică totuși decât și-ar fi dorit investitorii, după ce Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu a fost de acord.  

Concret, investiția se va întinde pe amplasamentul delimitat de Piaţa Cetăţii, respectiv străzile Gheorghe Costaforu, Alexandru Vlahuţă şi Ion Ghica.

„Consiliul Local a aprobat în şedinţa de la sfârşitul lunii februarie Planul Urbanistic Zonal al acestei investiţii. Acum putem începe demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Pentru un proiect atât de mare, procesul de autorizare este complicat, aşa că în mod sigur lucrările nu vor începe anul acesta. Cel mai probabil, construcţia va demara anul viitor”, a declarat pentru Bihoreanul Ovidiu Jula, administratorul societăţii Central Business Consulting, iniţiatorul proiectului.

Societatea Central Business Consulting, dezvoltatorul complexului cu acest bloc turn de 19 etaje, are ca obiect de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, fiind deţinută în proporţii egale de firmele Real Estates & Buildings SRL şi Plus Quadriga SRL, ai căror acționari sunt Viorel Micula și soția sa Doina Micula, Lucian Ionuț Pop, precum și două firme elvețiene. Niciunul dintre parteneri nu are mai mult de 28% din acțiuni.

 Un proiect vechi de aproape 15 ani

Încercările de obținere a avizelor pentru realizarea proiectului se întind pe aproape 15 ani. Firma Central Business Consulting a cumpărat întreprinderea Mecord, descendenta fostei fabrici comuniste Mecanica, cu 5 milioane euro, în anul 2005. Noul proprietar a cerut Consiliului Local Oradea încă din anul 2008 aprobarea unui PUZ cu privire la  construcţia a patru blocuri, dintre care un bloc cu 24 de etaje. 

A fost nevoie, însă, ca PUZ-ul să intre de mai multe ori în dezbaterea Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT), iar iniţiatorul să schimbe mai multe echipe de arhitecţi, până la momentul în care proiectul să ajungă la forma actuală. Numai înălţimea construcţiei, de exemplu, a ținut proiectul în loc un an, iar în loc de 68 de metri, în final s-a aprobat ca acest bloc turn să aibă 61,4 metri.

Pe scurt, partea de avizări a durat mai bine de 15 ani, timp în care investitorul a trebuit să redeseneze proiectul, de multe ori la presiunea vecinilor, pentru motive cum ar fi faptul că blocul turn le va umbri curțile, că lărgirea carosabilului prevăzută în proiectul iniţial va face ca strada să le intre pe proprietăți şi va implica exproprieri sau că va crește aglomeraţia în zonă și vor apărea ambuteiaje.

Cum va arăta dezvoltarea imobiliară

Viitoarea dezvoltare imobiliară se va face pe amplasamentul actualelor clădiri rămase în urma fostei clădiri Mecord. Construcţia va avea două niveluri subterane de parcare, spaţii comerciale la parter şi locuinţe la nivelurile superioare.

Conform PUZ-ului,  se vor construi aproximativ 500 de apartamente cu 1-3 camere, însă numărul lor va fi stabilit prin proiectul final şi menţionat în Autorizaţia de Construire.

Proiectul mai prevede și realizarea a 476 de locuri de parcare, după cum sunt prevăzute în PUZ, dintre care 63 de locuri vor fi rezervate vizitatorilor.  

Cât despre clădirea principală, cea de 19 etaje, situată înspre Piaţa Cetăţii, ea va fi continuată de un duplex cu 11 şi 10 etaje (plus încă un etaj tehnic) amplasat spre strada Ion Ghica şi de o construcţie mai mică, de trei etaje amenajată înspre strada Alexandru Vlahuţă.

Investiţia se va realiza în două etape. În primă fază, urmează să fie amenajat spaţiul dinspre strada Alexandru Vlahuţă, timp în care amplasamentul dinspre Piaţa Cetăţii va fi amenajat ca parc. În cea de-a doua etapă a proiectului, se va înălța și acest bloc turn de 19 etaje dinspre Piaţa Cetăţii, așteptat cu interes de localnici.