Orașul de sub Marea Neagră! Descoperire fabuloasă făcută de arheologi

Publicat: 01 apr. 2024, 07:21, de Filon Stan, în SOCIAL , ? cititori
Orașul de sub Marea Neagră! Descoperire fabuloasă făcută de arheologi
Orasul de sub Marea Neagra

Arheologii au rămas șocați atunci când au descoperit pe fundul mării urmele unui oraș dispărut sub valuri în urmă cu mai bine de 2400 de ani!

Orașul de sub Marea Neagră! Cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală din Istanbul au descoperit ruinele unui oraș antic scufundat, cu origini ce se întind până în urmă cu 2400 de ani!

Orașul de sub Marea Neagră ascunde artefacte de mii de ani

Prima misiune de explorare subacvatică științifică în această regiune a avut loc în 2020, însă acum încep să iasă la lumină comorile orașului străvechi Kerpe. Cuvântul elen pentru acest golf era „Kalpe”, care se traduce prin „oală” sau „ulcior”, ceea ce indică importanța sa în antichitate.

Pe parcursul epocilor romană, bizantină și genoveză, Kerpe a servit drept nod comercial esențial, stație de tranzit și adăpost pentru navele navigând de-a lungul litoralului Mării Negre. În prezent, artefactele găsite în această zonă străveche sunt prezentate într-o expoziție nouă, evidențiind rolul istoric al portului ca punct crucial în rețeaua de rute comerciale din Marea Neagră.

În perioada otomană, portul Kerpe a fost, de asemenea, un port cheie pentru aprovizionarea cu lemn și combustibil a Istanbulului, aducând bușteni, cărbune și materiale de construcție în oraș. Cu mult înainte de otomani, însă, portul a fost o răscruce de drumuri importantă, înainte de a se scufunda definitiv sub valuri. Scafandrii au scos la numeroase adevărate comori pentru cultura universală.

Săpăturile sunt în curs de desfășurare și sunt efectuate de către Direcția Muzeelor din Kocaeli, sub supravegherea Ministerului Culturii și Turismului, Direcția Generală a Patrimoniului Cultural și a Muzeelor.

„Credem că este extrem de valoroasă în ceea ce privește evidențierea relațiilor comerciale dintre Est și Vest din antichitate și până în perioada otomană în Marea Neagră. Prin urmare, încercăm să prezentăm în muzeul nostru artefactele culturale găsite în timpul săpăturilor subacvatice în ordine cronologică și cu ajutorul unor animații”, a declarat Serkan Gedük, directorul Muzeului din Kocaeli, care găzduiește descoperirile.

„În timpul săpăturilor, am identificat o mulțime de patrimoniu cultural subacvatic, de la resturi de amfore comerciale datând din secolul al IV-lea î.Hr. până în secolul al XII-lea d.Hr. la ceramică cu smalț roșu, lămpi, fragmente de pipe, diverse artefacte culturale din perioada otomană și resturi de epave pe care le-am descoperit în regiune”, a mai spus acesta. Expoziția este intitulată „Portul tăcut al Mării Negre: Kalpe”.