Rompetrol contestă în instanță taxa de solidaritate impusă petroliștilor

Publicat: 30 apr. 2024, 08:40, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Rompetrol contestă în instanță taxa de solidaritate impusă petroliștilor

Rompetrol a atacat suprataxa mai întâi prin plângeri administrative, respinse de Fisc și Ministerul Finanțelor.

Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega, a contestat în instanță contribuția de solidaritate de 60% impusă pe „profiturile excesive” ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, introdusă în România prin ordonanță de urgență la finalul anului 2022.

Compania a atacat suprataxa mai întâi prin plângeri administrative, respinse de Fisc și Ministerul Finanțelor, după care a depus acțiune în anulare în justiție, în contencios administrativ, scrie Profit.ro.

Rompetrol anunțase public intenția de a contesta contribuția de solidaritate încă de la finalul anului 2022. Compania a plătit deja 577,6 milioane lei pentru anul 2022 și 142,9 milioane lei pentru 2023 ca urmare a impunerii acestei suprataxe.

Impactul contribuției de solidaritate a fost semnificativ pentru Rompetrol, care a revenit pe pierdere anul trecut, cu un minus de 270 milioane dolari, după profitul net de 90,3 milioane dolari din 2022. Grupul a bugetat pierderi de aproape 40 de milioane de dolari pentru 2024.

Potrivit Rompetrol, devalorizarea activelor operaționale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, care reprezintă aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023, este strâns legată de ultimele prognoze pe termen lung, marcate de marjele de rafinare europene în scădere, dinamica descendentă a cererii pentru produsele rafinate și costul mediu ponderat al capitalului în creștere, la care se adaugă noile prevederi legale în materie de fiscalitate, inclusiv taxa de solidaritate și taxa pe cifra de afaceri.

Regulamentul UE în baza căruia au fost impuse contribuții de solidaritate în mai multe țări europene a fost atacat la Curtea de Justiție a UE de către mai multe companii, printre care și subsidiare din Olanda și Germania ale americanilor de la ExxonMobil.

În România, contribuția de solidaritate a fost subiect de scandal politic, după ce prima variantă a legislației naționale a scutit de la plata acesteia cea mai importantă companie petrolieră locală, OMV Petrom.

Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 186/2022 (OUG nr. 186/2022) care a intrat în vigoare la data de 29 decembrie 2022, pentru implementarea Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 prin care se impune statelor membre obligaţia de a introduce o contribuție de solidaritate temporară asupra profiturilor excedentare generate de companiile din statele membre şi de sediile permanente care desfăşoară activităţi în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor.

Formula de calcul

Contribuția de solidaritate = [profitul contabil al anului 2022/2023 – (1,2 x media profiturilor contabile aferente perioadei 2018-2021)] x 60%.

Companiile care au anul fiscal modificat vor avea în vedere exerciţiile financiare diferite de anul calendaristic. Profiturile impozabile/pierderile contabile incluse în calculul mediei sunt cele determinate înainte de recuperarea pierderilor din anii precedenți. Companiile care nu au existat, în parte sau integral, în perioada 2018-2021, pentru determinarea mediei profiturilor impozabile/contabile vor lua în calcul numai profiturile impozabile/contabile aferente anilor în care au existat.

Contribuţia de solidaritate se calculează, se declară şi se plătește anual până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor sau până la data de 25 a celei de a șasea luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat.