De ce sunt periculoase odorizantele de cameră și bețișoarele parfumate. Te poți alege cu boli grave de la ele!

Publicat: 15 mart. 2023, 12:07, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
De ce sunt periculoase odorizantele de cameră și bețișoarele parfumate. Te poți alege cu boli grave de la ele!

Tuturor ne place să miroasă frumos în casă, iar pentru asta facem, uneori, exces de odorizante de cameră, bețișoare și lumânări parfumate. Dacă nu știați, acestea sunt foarte periculoase și folosirea lor frecventă poate duce la boli grave. Același lucru este valabil și pentru odorizantele de mașină!

Ingredientele din odorizantele de cameră pot fi periculoase pentru întreaga familie, copii, inclusiv pentru animalele de companie.

De ce sunt periculoase odorizantele de cameră

Odorizantele de cameră eliberează substanţe chimice din parfumuri sintetice pentru a masca mirosurile neplăcute. Pot fi periculoase atunci cînd sînt folosite în spaţii închise, neaerisite. Substanţele toxice pot afecta sănătatea în special a copiilor, femeilor însărcinate, adulţilor cu boli preexistente şi animalelor de companie.

Mai exact, aceste produse, ca şi cele pentru maşină, au în compoziţie ftalaţi, paradiclorbenzen, acetonă, formaldehidă, fenol, propan, benzen şi parfumuri.

Daca sînt inhalate, ajung la nivelul plămânilor şi în sînge şi pot duce la apariţia unor simptome ca: greaţă şi vărsături, dureri abdominale, dureri de cap, dermatite alergice, lăcrimare, senzaţie de sufocare, tuse. Se pot declanşa crize de astm bronşic, se pot agrava bronşitele obstructive şi se pot produce pneumonii chimice. Rinichii, ficatul, plămînii şi sistemul nervos pot suferi de pe urma odorizantelor sintetice.

Formaldehida este binecunoscută ca un agent cancerigen uman

Formaldehida a fost definitiv legat atât de cancerul la nivelul gâtului, cât și al nasului și se cunoaște că provoacă iritarea cronică a căilor respiratorii și a gâtului. Acest lucru poate duce la o infecție periculoasă, astm bronșic, frecvente sângerări nazale și alte probleme respiratorii.

Aceste riscuri sunt chiar mai mari pentru sugari, vârstnici și cei care au un sistem imunitar compromis. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Sănătate Publică în 2013 a arătat că femeile însărcinate care au folosit odorizante au fost „mult mai susceptibile de a avea copii care sufereau de șuierături și de infecții pulmonare”.

Odorizantele distrug simțul mirosului

Majoritatea odorizatoarelor de aer conțin un VOC cunoscut sub numele de 1,4-diclorbenzen, o substanță chimică găsită în sânge de 96% dintre americani.

Este un cancerigen cunoscut care a fost asociat cu leziuni pulmonare. Funcționează atacând receptorii din nas, ceea ce elimină simțul mirosului. Acesta este motivul pentru care odorizantele de cameră par să „împrospăteze” aerul, dar, de fapt, se distruge mirosul.

Chimicul dăunează mucoasei și, deși efectul a fost considerat doar temporar, nu s-au efectuat studii pe termen lung pentru a testa efectele expunerii cronice, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Cum poate fi preparat acasă un odorizant de cameră sigur

Bicarbonatul de sodiu are practic un număr nesfârșit de utilizări în jurul casei, este cel mai eficient ca absorbant de mirosuri. Acesta este un motiv pentru care este ideal ca alternativă naturală față de acele produse de odorizare chimică.

Tot ce ai nevoie este:

– bicarbonat de sodiu

– uleiurile esențiale preferate (le evitați pe cele mai ieftine)

– un borcan de sticlă mic, cu un capac ventilat (cu găuri în capac)

Cum îl faci

1. Umpleți borcanul cu bicarbonat de sodiu și apoi adăugați uleiurile esențiale, folosind 6 picături per lingura de bicarbonat de sodiu.

2. Așezați borcanul în camera pe care doriți să o parfumați.

3. Când amestecul începe să se întărească sau devine aglomerat, acesta indică, de obicei, că este absorbită umiditatea.

De ce sunt periculoase bețișoarele și lumânările parfumate

Lumânările parfumate eliberează substanţe volatile cu miros plăcut care pot prezenta riscuri în dezvoltarea unor reacţii alergice, astm, tuse, sufocare.

Beţişoarelor parfumate eliberează fumuri și substanţe toxice, care pot declanșa crize de astm bronşic şi, prin conţinutul în hidrocarburi aromatice, prezintă un potenţial risc cancerigen, atunci când sunt folosite timp mai îndelungat.